w Twoim przypadku mówimy o zakresie 480mm (crop) a to wcale nie tak krótko. Jesli w przyssłości bedziesz zmienial na FF to dokupisz konwerter. Obecnie przy 480mm mozesz smiało strzelać w ptaki, pozdr
Wersja do druku
Mam juz ta sigme 100-300. Mam pytanie , zastanawiaja mnie widoczne ( na matowce i zdjeciach) biale kolka (cos jak winetowanie) gdy robie zdjecia prawie pod swiatlo ( np. okno z dwoch stron a AF trafia w ciemny filar pomiedzy nimi). okregi te zmienaly sie w trakcie zoomowania. Czy to tak maja obiektywy z wewnetrznym ogniskowaniem ??? Prosze o pomoc !!!
pozdr
Haloo , czy jest tu ktos ???
Moze taka przypadlosc objawia sie na wszystkich szklach z ogniskowaniem wewnetrznym ???
pozdr
Wrzuć fotę bo odpowiedz na podstawie Twojego opisu będzie wróżeniem z fusów.
A jak sie to robi??
( poprostu pod swiatlo przy zwiekaszniu zooma , gdzies od 200mm jest widoczny przezroczysty okrag jakby winetowanie tylko jasne.)
www.imageshack.us
wybierasz ostatni link
A to nie jest po prostu flara?
U mnie czegoś takiego nie zauważyłem, ale nie robię pod słońce ;-)
www.ivan1.fotosik.pl - zaslony, tam tez sa fotki z testu S100-300 nie wiem czy jest wybitnie ostry...
no i jak ???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
comatus, mozesz pokazac jakies fotki z niego , ale bez wyostrzania, chodzi mi o porownanie z moim .
pozdr
No po prostu masz BLIKI na zdjęciach, tym też się różni lepsze szkło że ma mniejsze bliki pod światło. Tak to już jest, to nie jest wada akurat twojego obiektywu, a nawet najlepsze szkiełka blikują tylko mniej i "przyjemniej" dla oka. A winetowanie to inna historia, mylisz pojęcia.
Bliki to bliki a tu jest cos jak wineta. zobacz: www.ivan1.fotosik.pl
pozdr