Tamron raczej nie ma stosownej technologii powłok i nie sadzę, że ją wdraża w tym obiektywie. Kolory i kontrast ogólny L-ek to w duzym stopniu jednak efekt kosztownej technologii powłok.
Wersja do druku
Oj przepraszam, ostatnio wypuszczone szkło pod FF (70-200 2.8) miało kontrast i kolory (a także ostrość i bokeh)nnie do odróżnienia od Lki :) Pamiętacie Quiz ?
Pamietamy - dzięki niemu kupiłem ten obiektyw :)
Zacne szkło mimo niezbyt szybkiego AF - ale nie było tragedii.. a fotki super !
Jeśli będzie kosztować do 4000 zł, biorę w ciemno. Długo czekałem na taki obiektyw.
i na takie newsy sie czeka...
nic tylko wypatrywac pelnych testow i ceny bo 70-200 2.8 zaskoczylo mnie
jakoscia na plus wiec milo by bylo gdyby taki sam efekt uzyskali w 24-70
Noooo jesli optycznie nie bedzie bardzo odstawac od Lki to moze jednak zostawie sobie zooma w kolekcji.
W slubach mi to nie pomoze bo tam gdzie schodze
do 1/20 1/30 na szerokim i tak ludzie beda poruszeni ale na spacery albo wakacje jak znalazl!
Jedno jest pewne, z 24-70 II Canon nie zaskoczył (o ile oczywiście się potwierdzi), nawet nie wiadomo jak by był dobry. W końcu stare szkiełko nie było złe (no, może trochę przyciężkie, ale nie mamy info nt. wagi nowego) a nowe aż się prosiło o IS. Tamron zaskoczył, póki co na papierze. A czy będzie tani, drogi, solidny, plastikowy, mydlany, z zafarbem czy bez - to się dopiero wszystko okaże i spekulacje na ten temat póki co są IMO bez sensu. Osobiście chcialbym, żeby szkło było takie, jakiego oczekujemy, być może byłby to pierwszy Tamron, którego używałbym w pracy (nie licząc sporadycznie używanego 70-200 na reportażu) :-) Abstrachując już zupełnie od faktu, że tymi obiektywami handluję. Zawsze staram się być obiektywny wobec sprzedawanego sprzętu.
Na wycieczki lżejsze od C24-70, T24-70 ze stabilizacją, ostre od 2,8 i w miare szybkie to byłby ideał. Moje nadzieje zostały rozbudzone ;) A tak poważnie - na pewno zaraz po tym jak ten obiektyw wyjdzie pomyśle nad jego zakupem, jeśli będzie wypadał podobnie do T70-200. Oby tylko cena nie zabiła.
Na wycieczki, to mówię z pełną odpowiedzialnością, lepsze (najlepszy) jest C 24-105 IS. Wiem, bo to było moje jedyne szkło podczas wycieczki do NYC.
dyskusje nt. plotek z CR wycialem do http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1042685
czuwaj!