wizjer niestety za dopłatą od 660zł czy cuś koło tego (optyczny dla szła 16mm) do ponad 1500 za syfrowy.
dzięki.
za tę cenę to już wychodzi fudzi x100
:/
Wersja do druku
wizjer niestety za dopłatą od 660zł czy cuś koło tego (optyczny dla szła 16mm) do ponad 1500 za syfrowy.
dzięki.
za tę cenę to już wychodzi fudzi x100
:/
Aparaty Fuji przynajmniej ten x100 - mają cechę której nie ma żaden NEX i inne jemu podobne. Mają centralną migawkę i są bezgłośne w pracy. Nie wiem jakie rozwiązanie będzie w tym X-pro 1. Ciekawe jaki tryb Manualny mają te szkła - czy pierścień ostrości jest mechaniczny czy elektroniczny jak w X100 - co jest jego największa wadą wg. mnie.
X100 ma 35mm, ale z adapterem NIkona WC-E68 - mamy jeszcze dobre 24mm.
Tutaj będą 27, 50 i 90mm.
Fuji zapowiedziało, że sami wypuszczą przejściówkę na system M. Jestem BARDZO ciekawy jak się będzie ostrzyło.
No i się znowu popisałeś ignorancją i pojechałeś d*** po jeżynach. Samo rozmieszczenie filtrów (nie pikseli) to jedno, a "kopnięcie" linii pikseli (rzędów, w których są sczytywane dane) o 45 stopni względem krawędzi matrycy, to drugie, znane jeszcze z czasów matryc SuperCCD. Ale tak się akurat składa, że oba te zabiegi stosowane są w matrycach EXR.
troche więcej wieści:
http://photorumors.com/2012/01/07/fu...se/#more-17608
Pytanie jak optycznie wypadną te obiektywy?
Szeroki i standard mi się podobają. Nie podoba mi się że portret to makro - bez makro byłby i jaśniejszy, i szybszy AF. Ale może wypuszczą jeszcze jakiś typowy portret. 60mm może być śmiało jasniejszy od f/2.4. Przy takim świetle i ogniskowej oraz matrycy APS, GO nie będzie lepsza niż z micro43 i świetnego 45mm f/1.8. A ten portrecik wyjątkowo się udał Olympusowi, i w dodatku tani. Powinni dorobić jeszcze ekw. 90mm (czyli 60mm) ale jakieś f/1.4 czy coś koło tego. Z taką samą średnicą filtra jak pozostałe dwa obiektywy (bo te makro ma dużo mniejszą).
Pytanie jaki będzie tam AF?
Czy zbliżony choćby do tego co dziś oferuje micro43 - nowe PENy i Panasonici? Tam jest naprawdę szybko i nie ustępuje lustrzankom.
W Fuji ma być jakieś nietypowe rozwiązanie. Zewnętrzny AF?
I trochę duży ten Fujik pro. Mógłby być mniejszy. Rozmiary Leici, to już nie jest wcale kieszonkowo.
Znalazłem lepsze zdjęcia.
Ciekawe czy szkła mają elektroniczny czy manualny focus.
Już preorder na Amazonie na szkła jest.
A M9 ma centralną migawkę?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szkła do systemu LN wymagają ręcznego ostrzenia. Znasz lepszy sposób manualnego ostrzenia od tego jaki jest w NEX. Do matryc z NEX też nie można mieć większych zastrzeżeń, prawda.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I co tu ma cięcie do ułożenia pikseli. Piszesz nie na temat.
A poza tym doucz się jak związany jest filtr Bayera z pikselami.