Niby tak, wszystko jest kwestią poziomu oczekiwań i akceptowalności. Dla jednych v500, dla innych v700 a dla ekstremalnej jakości mkII plus ef 100/2.8. Tylko jakby kilka razy więcej kosztuje ten ostatni zestaw.
Wersja do druku
Przetestowalem VueScan na V700. Niestety zauwazylem, ze jasne partie sa przejarane i wogole nie mozna z nimi nic zrobic.
Pierwsze foto soft Epsona, drugie Vue. TIF zostal w LR zjechany na maxa expozycja i w bieli na jasnym materiale widac problem. Ustawione bylo na TIF (nie RAW/TIF) w obu przypadkach.
Ze skana VueScan nic nie szlo zrobic ze zdjeciem, ale Epson bardzo ladnie zeskanowa. To bylo to foto (juz na gotowo)
O, a to ciekawe, bo ja się zastanawiałam nad VueScanem ze względu na pracę na linuxie. Teraz skanuję ze starego zawindowanego laptopa na sofcie epsona.
Zawsze Ci to tak wychodziło? Czy kwestia jakiś magicznych ustawień?
Na Epson Scan efekty byly rozne, ale pod wzgledem przepalen zawsze rewelka. Sporo zdjec w jasnych partiach nawet mocno naswietlonych mozna bylo TIFF zjechac i detal byl.
Skanowalem raz tylko wczesniej w VueScan ale tam nie bylo mocnych kontrastow. Tutaj wyszlo to jak wyszlo.
Wogole poza ColorNeg sa jakies darmowe odwracacze negatywu (tzn jako pozytywa)? Bawilem sie Negfix8 ale potwornie wrazliwy na TIFF'y - czasami 1/10 dal sie zrobic, a reszta wogole nie dala sie ruszyc (ma jakies procedury odwracania, pisalo, ze trzeba kawałek ramki zostawic, ja zostawialem i tez loteria).
A grzebałeś cokolwiek w ustawieniach?
Zakładka kolor, punkt czerni, punkt bieli, minimum i maksimum krzywej?
Na VueScana nie ma złotego środka, trzeba samemu poeksperymentować. Mało tego... od czasu do czasu warto załadować mu ustawienia domyślne i jeszcze raz ustawić ręcznie wypracowaną wcześniej metodę.
Jak to wszystko czytam to trochę odechciewa mi się ręcznego skanowania :(
No w ustawieniach grzebalem, ale fakt nie ruszalem punktow czerni/bieli. To nie jest az tak kontrastowa fotografia abym az tak kombinowal, bo to raptem wystarczylo 0.5ev zjechac i plamy wychodzily - no az tak slabego zakresu to byc nie powinno :/ To juz JPG z epson skana dawal wiecej mozliwosci w zjechani swiateł niz ten "standardowy" TIF w Vue.
Zobacze innym razem, na razie juz na gotowo ze skanow epsona film zrobiony, wiec nie bede zawracal koledze od skanera glowy.
Ano widzisz... jak pamiętam ustawienie domyślne punktu bieli to 0.4, jak skanowałem fotki 'słoneczne' to często zjeżdżałem z tym do 0.12 i mniej i była bardzo znacząca różnica. To poprostu obcinanie zakresu świateł/cieni. Coś jak 'kompresja' końcówek pasma jasnego/ciemnego.
Następnym razem poeksperymentuj - zobaczysz różnicę.
Przed tym ustawieniem i skanowaniem kliknij w 'wartości domyślne' w zakładce kolor.
Uzywam V750Pro z programem Silverfast.Był w zestawie.Efekty różne.Ale ogólnie jestem zadowolony.Jak się spędzi odpowiednio dużo czasu można uzyskać całkiem dobre efekty.
Mało czasu
Dużo czasu