Znalazłem w internecie - film kodak 100 - że przy czasie 4 minut mam naświetlać po korekcie 8 minut (tak też podaje rbit9n) ale znalazłem też aby naświetlać 27 minut - zrobię tak i tak. Podam za parę dni z jakim efektem.
pozdrawiam
Wersja do druku
Znalazłem w internecie - film kodak 100 - że przy czasie 4 minut mam naświetlać po korekcie 8 minut (tak też podaje rbit9n) ale znalazłem też aby naświetlać 27 minut - zrobię tak i tak. Podam za parę dni z jakim efektem.
pozdrawiam
hmmm... 27 minut to jakieś 2,75EV (na oko). w sumie negatywowi nie powinno zaszkodzić takie prześwietlenie, ale podejrzewam, że światła będą mocno wypalone. niestety kodak ma to do siebie, że nie podaje w specyfikacjach wartości korekt, zalecając testy we własnym zakresie. pod tym względem fujifilm jest bardziej profesjonalne.
tak czy siak, na efekty czekamy.
minęło tyle strzałów znikąd ile trzeba, a efektów nie widać. czyżby tak źle?
Mam nareszcie - albo nie było czasu albo padał deszcz.
Robiłem 600D przez 3 minuty oraz na filmie kodak ektar 100 (Canon 1V) naswietlanie 8 minut brak szczegółów, zdjęcie ciemne nie doswietlone. Przy 15 minutach jest OK, przy 27 minutach najdłuższy czas mojego naświetlania jest troszkę lepiej ale różnica jest już minimalna. Zrobię jeszcze raz kontrolnie na 5DII i na analogu z czasami + ok. 3 EV bo chcę mieć ten sam kadr z pełnej klatki.
Z cyfry są fotki ładniejsze i mają lepsze kolory - jak mi się uda to wyślę
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no i jak zawsze klapa z wysyłką fotki
no może teraz
Troszkę pomoglem Ci wstawić.żeby sie zdjęcie otwierało:
dziekuję bardzo - a co trzeba było jeszcze zrobić po pobraniu linka ?
jeszcze raz dziękuję
BAKS, a jak skanowany był ten ektar? jego trudno wyprowadzić do poprawnych kolorów jeśli jest skanowany w nastawach automatycznych. o wiele bardziej sprawdza się skanowanie do tiff jako pozytywu, a potem odwracanie przy użyciu skryptu negfix8.
http://sites.google.com/site/negfix/jak-uzywac
http://www.korex.net.pl/forum/viewto...gfix8&start=45
i przykład mojego autorstwa:
Cenzura: USUNIETE. Sorry ale taki rozmiar to duże przegięcie. Janusz Body
EDIT: Imageshack skaluje zdjęcia a zawsze można podać link do zdjęcia
przepraszam za rozmiar obrazka, ale taki tylko miałem na imageshack. proszę moderatorów, o nie usuwanie go.
pozdrawiam!
Ja pokazałem fotkę pilotową 3 minutową z cyfry
Wszysko jest w exifie
tę 27 minutową na kliszy ektar 100 daję teraz - jest lekko nieostra bo robiłem z lekkiego statywu i nie wytrzymał ciężaru C 1V z gripem
pierwsza jest z cyfry 3 minuty ( zdjęcie kontrolne - chodziło tylko o pomiar światła) druga z analoga 27 minut nigdy nie robiłem dłuższych czasów jak kilkanaście sekund i nie myślałem, że efekt S daje tak duże przesunięcie w czasie. Z nudów coś się dowiedziałem.
cyfra lepiej się robi noc i ładniej wychodzi
1. 82 sek. 24mmII
http://img714.imageshack.us/img714/2105/noc3min4.jpg
2. sigma 15-30 na 15mm czas 200 sek. widoczne flary od świateł
takie kolory jak z cyfry mógłbyś uzyskać, stosując kodaka profoto 100, obecnie chyba profoto new się nazywa. to co pokazałeś z ektara, wygląda jak skaszaniony skan. ektar jest wymagającym negatywem i automat, jak pisałem, nie daje rady częstokroć z prawidłowym odwzorowaniem barw. na tym skanie, wygląda an na podobę reali, za zimny jest na ektara. porównaj sobie z moimi nocnikami na flickrze.