co to jest to FTM ? opisz kolego dokładniej
Wersja do druku
co to jest to FTM ? opisz kolego dokładniej
FTM - Full Time Manual
http://www.fotografuj.pl/Article/Slo.../id/24/value/F
Sprawa gustu, ale jak dla mnie bezużyteczny "bajer".
Nigdy nie miałem potrzeby, by poprawiać AF, ale niektórzy uważają,
że bez tego zdjęć się nie da robić ;)
Dla mnie inne parametry i "bajery" są bardziej istotne, niż FTM - ten może nie istnieć.
Pozdrówka!
Odświeżam temat, ale mamy 2017 rok i cena canona EF-S 15-85 jest niemal taka sama jak EF-S 17-55 ze światłem 2.8. Myślę, że biorąc pod uwagę ten fakt (różnicę kilka stów) warto dołożyć i zakupić 17-55 zamiast ciemnię w postaci 15-85. Jak komuś aż tak nie zależy na różnicy 2mm na krótkim końcu to zakres 55-85 to prawie żadna rożnica. Zyskujemy bardzo dobre światło. Taka jest moja opinia na rok 2017.
Moim zdaniem, to są dwa różne szkła i owe 2 mm na szerszym końcu dla niektórych są ważne, zwłaszcza przy foceniu landszaftów.
Wówczas światło nie odgrywa istotnej roli. Nie zamienię uniwersalnego 15-85 na 17-55/2,8.
Na krótszym końcu obrazki jakościowo są podobne, tylko bez tych 2 mm.
https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...69_977_239_977
17 f8 vs 15 f8
jako wycieczkowy spacerzoom to zdecydowanie 15-85, ale jeśli chcesz trochę w pomieszczeniach to 17-55 f2,8
jakość obu bardzo dobra
Także myślę o 15-85 i dużo plusów o nim słyszę. Mam kita 18-55 IS STM i 50 1.8 II. Wszystko to podłączone do 60D. Nie wiem czy to dobry pomysł, żeby porzucić mojego KITa na rzecz tego 15-85? Z jednej strony lepszy zakres ale i kit parametrami temu 15-85 też niewiele ustępuje. Powiedzcie czy jest sens iść w tę stronę?
@AndrewMD - ja mam i 18-55STM i niedawno zakupiłem używany 15-85USM. Z kita jestem generalnie bardzo zadowolony, jedyna przyczyną zakupu 15-85 była jego wielka uniwersalność. Po prostu kit ma bardzo mały zakres ogniskowych i jeśli idę np. pobiegać czy mam jakąś inną sytuację, w której mogę mieć przy sobie tylko jeden obiektyw, to kit często nie wystarcza bo i za wąsko i za krótko.
Optycznie oba szkła są bardzo podobne ale 15-85:
- ma szybszy i pewniejszy AF
- jest lepiej zbudowany niż kit
- ma lepszy mikrokontrast i kolory
Wadą 15-85 są rozmiary i waga w stosunku do 18-55. Dlatego kita sobie zostawiłem - bo jest lekki i kieszonkowy.
Moim zdaniem wymianę 18-55 na 15-85 warto sobie zostawić na sam koniec rozwoju sprzętowego. Teraz lepiej kupić 10-18 albo 55-250 zależnie od tego, które ogniskowe nas bardziej interesują.
Czyli wychodzi, że jednak jeszcze nie wymieniać obiektywu. Teraz pytanie w którą stronę pójść, poszukam w innych tematach tych obiektywów od Suchy