-
to nie jest piekielnie ostro -to jest tylko przyzwoicie (zdjęcie drugie), pierwsze nie wiem o co chodzi :).
Wydaje mi się że podchodzisz do tej stałki trochę źle - chyba do tego co chcesz pstrykać lepiej jakiś obiektyw zmiennoogniskowy.
nie chcę Cię do sigmy przekonywać na siłę - są o wiele lepsze stałki,
poniżej kilka ostatnich zdjęć z s30.1.4
-
dobra może wyolbrzymiłem czyli sądzisz że sigma będzie ostrzejsza mimo wszystko?
Do tego co chcę - hmm to jest standard na cropie więc do pochodzenia sobie i popstrykania rzeczy różnych bym chciał bez martwienia się światłem zastanym. Wiadomo że nie non stop na pełnej dziurze ale czasem gdyby trzeba było to chciałbym mieć to co najmniej użyteczne.
-
na pewno celniejszy AF, zejście do 1.4 też jest fajne -ładniejszy bokeh. Zwyczajnie bardziej pasuje mi ta sigma.
-
no właśnie ten celniejszy AF to taki paradoks, poczytasz na forum to sie psioczy po sigmie i wiesza psy, nawet tej konkretnie w wątku porównującym 28 do 30, znowu miałem kolegi 30 na moment i fajnie trafiała, tu znów mam loterię...
ręce opadają
-
no tak, też to wszystko czytałem ale w praktyce w moim przypadku wyszło inaczej.
wstaw jakieś zdjęcie na 1.8 - coś w stylu mojego pierwszego
-
oczywiście mam swiadomość że szkło robione pod DSLRa powinno byc znacznie lepsze od tego pod analoga mimo wszystko... a tu własnie taka jest sytuacja.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie mam niestety nic pod ręką w tej chwili, ale nie wiem czy już wspominałem z tego co zrozumiałem z ustaleń w sklepie moge sobie podmienić egzemplarz który mam na inny, jeśli nie będzie nosić śladów użycia, a że dbam o sprzęt do zarzuciłem od razu UVkę i nosiłem to w torbie tylko z oryginalnym workiem jeszcze na szkle :)
szczerze to chciałbym to załatwić jak najszybciej i mieć spokojną głowę i dobre szkło :]
-
canon jest 10 lat starszą konstrukcją, na optyczne.pl w testach wypada podobnie, w wadach uwzględnili słabą celność AF. - jeżeli chcesz przy nim zostać i masz wątpliwości co do ostrości - może oddaj do kalibracji - nie wiem :(
zdjęcie skrzynki pocztowej na 1.8 na optyczne.pl z tego canona jest bardzo słabe.
-
Krisnjr, przepraszam, że tak długo. Sample, które podesłałeś niestety sa niedoświetlone. To zawsze dodaje wrażenia nieostrości. Poza tym, rzeczywiście, wydaje mi sie, że mogłoby być lepiej.
-
Mirku, nie ma za co przepraszać, dzięki w ogóle za odpowiedź :)
@DAWIDSON
żeby być precyzyjnym to chyba 14 lat nawet... Wtedy ludzie jeszcze myśleli że do końca świata będą pstrykać z użyciem filmu pewnie ;)
Orzech do zgryzienia twardy :/
Tym bardziej że posty sprzed roku mówią zupełnie co innego niż użytkownicy piszący teraz, do tego dochodzą rozstrzelone opinie na róznych forach, sample i inne cuda.
-
Ja swego czasu jak miałem tylko cropa to zastanawiałem się na S30 1.4. Poszedłem do sklepu, założyłem Sigmę i miałem metrowy Front Focus :) Założyłem C 50 1.4 i wszystko grało. Natomiast gdybym nie miał zamiaru przesiadać się na FF to bym poszukał innej Sigmy i ją ewentualnie dokalibrował. Mając samego cropa ogniskowa 28mm mi pasowała, teraz mając FF i wspomnianego Canon 28 1.8 chciałbym coś minimalnie szerszego :)