Odp: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?
Odkopuję temat.
Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy w tej kwestii coś się zmieniło ponieważ posiadam zintegrowaną grafikę 4250HD przez głowę mi przechodzi myśl zakupu karty na pci-e ale czy to ma jakieś znaczenie dla lightrooma 5??
Nie ma. Procesor, RAM, rodzaj dysku twardego (to ma).
Coś co przyspieszy prace to może być dysk SSD, na system, LR, i pliki nad którymi aktualnie pracujesz :)
nie znam się na komputerach - mam laptopa z grafiką Radeon 5650 i chce kupić monitor z rozdzielczościa 1920 x 1200 pikseli (16:10) czy karta (ustawione mam teraz na maxa 1600x900) obsłuży mi ten monitor czy to bedzie kleska , dodam że w laptopie mam wyjscie DisplayPort które chciałbym użyc do podłączenia tego monitora z laptopem .
Spokojnie obsłuży taką rozdzielczość - poza grami w Full HD
Porządna karta graficzna to przede wszystkim lepsze kolory i lepsza wydajność. Nowoczesne produkty ze stajni nVidia, to również lepszy procesor graficzny i dodatkowa pamięć. Nie ma żadnego porównania z integrą czy laptopem.
Twierdzenie, że karta nic nie wnosi do obróbki zdjęć jest mocno naciągane i mija się z prawdą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Twierdzenie, że karta nic nie wnosi do obróbki zdjęć jest mocno naciągane i mija się z prawdą.
Potrafisz tą tezę obronić, czy tylko powtarzasz legendy ludowe o "lepszych kolorach" (cokolwiek to znaczy).