No chyba niekoniecznie, najtańsza nowa na allegro to w granicach 950 jak się trafi, a używaną kupi się za 600... :) dlatego się zastanawiam czy lepiej nowy nissin za 500zl czy lepiej C 430ex II
Wersja do druku
No tak, zawsze można dołożyć do lepszego sprzętu, jak ze wszystkim. Niestety mój budżet na lampę wynosi jedynie ok. 600zł i myślę, że do amatorskiego używania C430ex II albo inna z podobną liczbą przewodnią chyba wystarczy. A np. Metz 44 Af-1 zamiast używanej C430??
I takie pytanie bo nigdzie w specyfikacjach tego nie widzę - w jakich czasach pracują te lampy? (chodzi mi o najkrótszy możliwy czas naświetlania) - wbudowana do 1/200s to wiem. A ten C430? Bo ma jakiś tryb synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania - ale nie bardzo wiem jak to działa... A taki Metz czy Nissin też tak mają? Bo to chyba dobra funkcja?
HSS (High Speed Sync) - 430ex ii, reszta nie posiada z tego co wiem :) W tej półce cenowej z hss ciężko coś. Nissin ma do 1\250 :) Ale zastanówmy się...dla amatora początkującego to jest nie wiem jak bardzo wymagane? Tak, wiem, na przyszłośc, ale w przyszłości może wyjśc coś zupełnie nowszego, nowsza technologia, niższe ceny obecnych lampek. Ja tam nadal trzymam za Nissin'a :)
No dokładnie dlatego pytam to miłabybyć moja pierwsza lampa, a nigdy nie miałam okazji używać. Więc pewnie duuuużo nauki przede mną i nie wiem jak te HSS się mają do tego i czy będzie mi to w ogóle potrzebne. Tzn wiem, że na pewno nie będę mogła sobie pozwolić żeby co rok-dwa kupować sobie nową lampę czy cos dlatego patrzę na wszystkie funkcję które, jak mowisz mogą być fajne na przyszłość... ;) No chyba, że wygram w Lotto.
Nissin tylko 1/250? To niewiele lepiej niż lampa wbudowana ;) A metz 44?? Bo w specyfikacjach nie piszą ;/
Wszytskie bez hss mają 1\250 (noo większośc, choc to nie zależy od lampy chyba, tylko od aparatu, jaki masz maksymalny czas synchro albo od tego i tego :) ) Pamiętaj, że włączając hss nie masz nie wiem jakiej mocy na krótszych czasach, im krócej, tym mniej tą lampę widac, bo hss to nic innego jak wyzwalanie bardzo szybkich błysków (taki stroboskop ) w krótkim przedziale czasu :) Jeśli możesz, ja bym się wstrzymał, odłożył i kupił Canona'a 430 EX II, jest też opcja, że za ~850 złotówek masz Nissin'a Di866 MK II ( http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/2277814 ) który ma już HSS i jest o wiele mocniejszy od tego 430 EX II. Jakbym sam miał więcej gotówki to bym brał go.
Mam nissina i jedyne czego mi brakuje to HSSu... Jeśli nie będziesz go potrzebował to wybór jest prosty. Masz nową lampę i robisz zdjęcia, a jak bedzie przypływ gotówki to zawsze możesz pochciwić się na 430EX lub 580EX..