w quadra tez tak jest. jak dwie głowy podpięte pod generator to masz +/- na obie razem. fakt ze moc dzielona 1:2. Nic nie jest proste . eh.
Wersja do druku
w quadra tez tak jest. jak dwie głowy podpięte pod generator to masz +/- na obie razem. fakt ze moc dzielona 1:2. Nic nie jest proste . eh.
Czyli wychodzi na to ze Quantum R+ Dual Power jest lepszym rozwiazaniem, bo kazda z lamp reguluje sie oddzielnie ;)
no nie bardzo. lepszym rozwiazaniem jest 2x quadra i podpięte po jednej głowie do kazdej. Tyle że zaczyna sie robić abstrakcyjnie cenowo. No ale takiego sprzetu nie kupuje sie dla zabawy tylko ma na siebie zarabiać.
PLUSY:
1.
Pamietajmy że generatory quadry mają już wbudowane radiówki, czyli odpada z systemu jedno słabe ogniwo,
2. Z głowicami A bardzo krótki błysk
3. jesli ktoś lubi nocne błyskanie to pomocą są piloty LED które likwidują problem z AF . chwała temu kto to wdrożył w tym systemie
4. no i regulacja siły błysku z nadajnika. Dla mnie mega wygodne.
5. same lampki są super małe. mieszczą sie do kieszeni ;)
6. mozna używać bez przejściówek softboxów lastolite. a są to w plener najbardziej wygodne softy na świecie. składa sie i rozskłada w 1 s.
7. ultrakrótki czas ładowania aku.z sieci 90 minut do pełnego, 30 minut do 80%/ .konkurencja nawet nie zbliża sie do tego rezultatu
8. wbudowana inteligentna fotocela. Jesli ktoś lubi/musi łączyćTTL ze studyjnymi to quadra potrafi pominąć przedbłyski systemowych i błysnie wtedy kiedy trzeba. sensu w tym za wiele nie ma ale czasem może sie przydać,
9 sterowanie całością systemu elinchroma z iphona/ipada. Jedni potrzebują inni nie, ale fajnie że jest. Mozliwość upgrade firmware poprzez usb- może sie kiedyś przydąć.
MINUSY QUADRY:
1. Debilne menu. bez instrukcji nie ma co podchodzić. jakieś kody do każdej funkcji jak z zeszłego stulecia. w sprzęcie za taką kasę - wstyd. Pewnie w quadra 3 doczekamy sie normalnego wyświetlacza z czytelnym menu
2. Konieczność dokupienia przejściówki do standardowego bagnetu elinchroma jesli ktoś chcialby korzystać
3. drogie kable zasilające. strata mocy na dłuższych niż 3 m.
4. Mega problem z zakupem w PL. Popyt w stanach wielokrotnie przewyższa możliwości produkcyjne elinchroma. Natomiast sytuacja nie jest beznadziejna/ mozna kupić u holenderskiego dystrybutora. ceny takie same jak w PL. Wysyła do Polski.
5. Całość sprawia wrażenie dosć delikatnego urzadzenia. ale może to tylko takie pierwsze wrażenie po testach i w użytkowaniu wyjdzie że nie ma sie czego bać.
6. Cena powala, ale jest jeden plus - niedrogie palniki w stosunku do całości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście nie mozna edytować wiec jeszcze jeden plus. Quadra posiada wszelkie certyfikaty niezbedne do transportu lotniczego. po wyjęciu bezpieczników mozna przewozić w bagażu podręcznym.
jest ciekawy materiał filmowy na temat quadry pt "Kelby Training - Joe McNally - Shooting with the Elinchrom Quadra System" Dla zainteresowanych kupnem quadry obowiązkowo do obejrzenia
Wiem ze zapewne masz racje, ale dochodzi jeszcze jeden minus - ich cena wraz z niezbednymi dodatkami przewyzsza znacznie moj budzet. Na chwile obecna lampy beda sluzyly do nauki, a nie do krojenia grubej kasiory. Chce sie nauczyc uzywac lamp, zobaczyc z czym sie to je i byc moze dopiero wtedy gdy zaczna na siebie zarabiac bede mogl myslec o profesjonalnych rozwiazaniach.
ależ ja do niczego nie namawiam.. Dzielę sie tym co o quadra wiem. Może komuś sie przyda.
sam do tej pory używałem bowensów z travel packami które okazały sie....za duże i za ciezkie ;( w studiu sprawdzają sie bowensy super , są nie do zarżnięcia, ale w plener to już wiele kg dzwigania.Dla mnie zbyt wiele. Zestaw quadry mieści sie do plecaka foto razem z aparatem i szkłem. co wązne.widać ze elinchrom quadre mocno rozwija i pojawiają sie kolejne elementy systemu. czekam na jakiś sprytny beauty dish do quadry
Dzięki canion za te opinie. Ciekawi mnie co największego mógłbym na nią założyć, by dawało efekt a nie świeciło tylko środkiem. Zależy mi by czasem moc rozproszyć światło tak by"objąć"nim całą postać.
Marku. jak przejrzysz materiały wideo które wyżej cytowałem to w sumie najczęściej używają tej elinchromowej okty 100cm. to fajna rzecz. płaska , w zgrabnym pokrowcu. druty siedzą tam na stałe i tylko sie wpina. osobiście uważam że tej okty100 powinno styknąć do wiekszości zastosowań. sam wolę świecić beauty dishem wiec w tym kierunku bede podążał. Poki co niestety jest tak że trzeba dokupować te przejściówka pod standard elinek. i tu już nawet nie o cenę chodzi tylko o to że to kolejny grat do zgubienia/pilnowania.
http://www.youtube.com/watch?v=WEthTdJV6Vw
obejrzyj to. ale temu podobnych backstage z quadrą jest cała masa w necie.
Osobiście dla mnie plusami który przeważył w stonę zakupu była kompaktowość, sterowanie z poziomu nadajnika i pilot LED . Lubie czasem wieczorkiem posesjować a z systemówkami to uciążliwe i niewygodne. niestety tak już jest żę za te wydawałoby sie drobiazgi trzeba zapłacić 3x tyle co za quantumy. ale jeśłi moja produktywośćdzieki temu wzrośnie chociaż o 30% to i tak warto. Bo teraz jest tak, że jak widzę tę tonę sprzetu do taszczenia /a studyjne wraz z osprzetem to już nie żarty/ to bywa że mija cały power do zrobienia sesji. licze żę quadra rozwiąże ten problem
i jeszcze bo zapomniałem odpowiedzięc na Twoje pytanie
Nie wiem czy przyglądałeś sie główkom quadry. tam palnik jest całkowicie na wierzchu wiec świetnie rozświetla każdy założony modyfikator. Nie ma możliwości żeby rozświetlił tylko środek
ja znalazłem swego czasu coś takiego:
http://www.technikdirekt.de/main/de/...o-go-set.html?
do tego dokupić jakieś ustrojstwo zasilające np.
http://www.funsports.pl/p,pl,757,zas...y++1200ws.html
i za około 4k mozna iść w plener
tyle że to już nie jest kompaktowe wszystko. pewnie ze 20 kg całość z zasilaniem . Nijak tego nie zabierzesz w plener MP na Santorini. tzn zabierzesz ale taszczyć to .... to nie bedzie pikuś. quadra 3.5 kg ;)))))
u mnie przy próbach kompaktowości ;) po spakowaniu wyglądało to podobnie jak na tym blogu
http://blog.schenholm.com/#post43
tu fajne porównanie z systemówkami jest
http://www.lumilon.com/blog/?p=2806
zestaw bez zasilacza około 5 kg zasilacz chyba też okołotego więc razem około10kg... lampy wraz z osprzetem mieszczą się w sztywnej torbie , która jest w zestawie, z zasilaczem gorzej. Nie jest to zapewne tak poręcze jak to co pokazałeś, ale nie podałeś ceny...chyba ze ją przeoczyłem?
aaaa... sprawdałem ceny softboxów lastolite.... kosmos jesli chodzi o softy....mega wygodne i mega drogie:)