Myślę podobnie do Janusza Body. To co w cytacie jest wystarczajacym powodem, żeby nie męczyć sie Canonem, tylko zmienić system. Zdjęcia z 1DsIII niczym nie będa się różniły.
Wersja do druku
Optyka N mi zupełnie nie pasuje, gdyby nie to, już dawno bym miał Nikona, ale takich obiektywów, jak mam tu, Nikon zrobić nie umie, więc zostaję w C.
@Szczur88
Opowiem Ci kawał. Jaśko spowiada się w konfesjonale i mówi: No, proszę księdza, zgrzeszyłem z Maryśką w stodole. Ksiądz: - ile razy. Ale proszę księdza ja się tu przyszedłem spowiadać a nie chwalić.
Mam wrażenie, że Ty też nie przyszedłeś to po jakąkolwiek radę. Kup tego Dsa3 i nie chwal się, że Cię stać. Uznania nie wzbudzisz bo tu jest sporo ludzi z Dsami. Sporo więcej niż się może wydawać. To w końcu forum onanistów sprzętowych :mrgreen:
EDIT: Pokaż swoje RAWy - bez tego to czyste bicie piany. Z Twojej strony.
Januszu... Zupełnie, totalnie nie rozumiesz o co mi chodzi...
NIE CHCĘ pomocy w tym, jak z 5D mk II wyciągnąć cokolwiek. Zdjęcia umieściłem, bo jeden z użytkowników chciał zobaczyć, o co mi dokładnie chodzi.
A chodzi mi dokładnie o to, co w pierwszym poście: o rawy z 1Ds mk III, które chciałbym zobaczyć. Tyle. Bez chwalenia się i bicia piany. Nie lubię 5D mk II, po prostu, z wielu powodów, i chcę go zmienić na coś fajniejszego. Tyle.
Oczywiście, że nie rozumiem. Z wielu powodów.
1. To co umieściłeś to jest już PO OBRÓBCE a tą można spieprzyć najlepsze zdjęcie.
2. Weź żesz się zastanów. Jeśli nie lubisz 5D2 i nie podoba Ci się Nikon to jaki masz wybór? 1Ds3 albo Sony ;-) Po prostu nic innego nie ma.
W Warszawie jest sporo osób z 1Ds3. Umów się z kimś i sam zrób kilka zdjęć. Różnica we wszystkim jest kolosalna.
Chcesz rawów, portretów w kontrastowym i miękkim oświetleniu - czyli chcesz, żeby ktoś spędził trochę czasu i takowe zrobił. Mało komu się chce a my tu fotografujemy głownie tablice testowe ;-). Zrozum, że będą różnice bo żeby cokolwiek porównywać to trzeba zrobić zdjęcia w tych samych warunkach a tego nie sposób zrobić zdalnie.
Nw www.digitalpixels.net masz milion i trochę RAWów z różnych aparatów, na pbase też. Do porównań bardziej niż wystarczy. W Googlach też wystarczy wpisać Canon 1 Ds sample RAW images i linków plenty, plenty...
Leica to szpan a Hasselblad to średni format (właściwie to ogromny format w relacji do matrycy z FF). :-) Ale fakt są. Są też te tylne ścianki od Phase One... chociaż aparaty też już robią. http://www.phaseone.com/en/Camera-Sy...45DF-Info.aspx