@Bart3k
nikogo nie wyzywam od durni - za durne uważam wymagać nie wiadomo czego za małą kasę - takie rzeczy tylko z EF501,8 ;)
Wersja do druku
@Bart3k
nikogo nie wyzywam od durni - za durne uważam wymagać nie wiadomo czego za małą kasę - takie rzeczy tylko z EF501,8 ;)
Nie bardzo rozumiem ten wywód - to jak szklo kosztuje ok. 1000zł to ma być byle jakie optycznie, ale za to z USM i IS i należy się z tego cieszyć?
Ja osobiście wolałbym szkło proste, bez tych funkcji, ale za to ładnie rysujące z dobrym światlem i ostre. Dlatego nie mając większej gotówki rok temu wybrałem Tamrona. Co Ci po większym zakresie skoro jakość drugorzędna ?
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. 1000zł to nie jest dużo jak na dobry obiektyw. Ba, to bardzo mało, niestety.
24-105 do cropa to średni pomysł, chyba że do specyficznych zdjęć, gdzie będziemy używać zakresu 40mm-160mm. Poza tym to średnio. MZ z eLek na cropa najbardziej pasuje 17-40 (odpowiednik 24-70 na FF) i to chyba tyle.
@dziobolek, @Bar3k
kasa nie jest duża biorąc pod uwagę że jak się wie gdzie szukać to jest poniżej tysiaka za nówkę, a tysiak to szczególnie w porównaniu do przywoływanego w tym temacie 24-105 nie wiele.
@bolek02
jak na wysposażenie tego szkła tysiak to nie wiele, nie jest to super szkło i nikt nigdzie tu tego nie mówi ale z drugiej strony alternatywa dla cropa w podobnej cenie i zakresie i 'ficzerach' to 15-85 który to jest ponad dwa razy droższy, a do fotek 15x10 myślę, że produkuje wystarczające obrazki i pamiętajmy też o tym że target dla tego słoika jest nie co inny niż dla klas typu L, a zatem i wymagania inne, tolerancja większa na pewne niedoróbki...
a poprzez spory zakres i 'wyposazenie' pozwala początkującemu sie zorientować w tym czego się chce i czego się będzie używać w przyszłości. w stopniu znacznie większym niż taki 18-55 IS
Wbaczcie OT i to zamieszanie jakie wywołałem, utnijmy dyskusję tu, bo to nie jest odpowiednie na nią miejsce.
@sunders
ale 24-105 plus UWA = (zazwyczaj)sporo mielenia słoikami, zależy od priorytetu co się chce używać tzn jakich ogniskowych. abstrahując już od tego że UWA ze znaczkiem Canona plus ta eLka to prawie 6k pln...
podpisze się pod tym co napisano już wyżej... 1000 zł to faktycznie niewiele jak na dobre szkło.. ale 17-85 nie jest nawet przecietne. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że to największy niewypał canona porównywalny jakością do KITa bez IS... co z tego że 17-85 ma is i USM skoro szkło jest po prostu złe. patrząc na ceny używek jak dobrze poszukasz 17-40L to kupisz 2x droższe niż ten słoik a zobaczysz co to jakość zdjeć. Ja nawet jestem w stanie zrozumieć osoby które go mają i używają i im wystarcza... ok ... ale nie wkopujmy kogoś kto ma zamiar dopiero kase na szkło wydać w marnotę canona. zwłaszcza że autor topiku ma kasę na inne szkiełko i spokojnie można mud doradzić coś do 2500 - skoro zakres 24-105 niektórzy uważają za mało praktyczny dla cropa - z czym również się zgadzam to polecajmy 17-40L które nowe na allegro i w fotojokerze można kupić za 2450 a używki poniżej 2000