Burzycie moją koncepcję.
Teraz na poważnie zastanawiam się na DB, albo CF Ultra 512 + MD 1G.
Ale ten świat jest skomplikowany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wersja do druku
Burzycie moją koncepcję.
Teraz na poważnie zastanawiam się na DB, albo CF Ultra 512 + MD 1G.
Ale ten świat jest skomplikowany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W moim przypadku na poczštku była 512MB + databank i mylałem, że nic więcej mi już nie będzie potrzebne. Skończyło się na tym ze dokupiłem jeszcze jednš kartę CF. Po prostu często traciłem ulotne chwile w czasie, kiedy musiałem zgrywać materiał z karty na databank. A teraz po prostu zamieniam karty i jadę dalej a w między czasie materiał z pierwszej karty schodzi na twardziela w databanku. I mylę, że to jest rozwišzanie optymalne. Ta druga karta nie musi być nawet specjalnie duża. Byleby tylko starczyło czasu na zgranie materiału.
A databank i tak kupisz. Bo wystarczy, że pojedziesz na wakacje i raczej wštpię żeby majšc takš fajnš zabawkę zmiecił wszystko na jednej czy nawet na dwóch kartach. (No chyba, że masz laptopa to już jest rozwišzanie najlepsze, bo zawsze można wieczorem podejrzeć, co się w cišgu dnia skopało i poprawić, jeli będzie okazja)
A ile czasu dorastałeś do zakupu DB.
Co prawda mam notebooka, ale nie wszędzie da się go ze soba zabrać.
A jeśli już DATABANK to jaki?
Na rynku jest mnóstwo badziewia :!:.
Jaki DB polecasz?
Do zakupu DB nie dorastałem wcale. Kupiłem zanim jeszcze dotarł aparat. Jestem początkującym więc założyłem że będę robić więcej zdjęć w tych samych sytuacjach by się po prostu szybciej uczyć porównując efekty. A poza tym cyfra jest wręcz stworzona by pstrykać w końcu nie wszystko nosi się do labu. Wybierasz po prostu to co najlepsze i to odbijasz. Myślę że jeśli nie wszyscy to zdecydowana większość przynajmniej amatorów i to na początku swojej zabawy tak właśnie robi.
Co do wyboru DB to trochę się przejechałem. Wybrałem droższy bo miał możliwość wyświetlania JPEG. A potem jak dotarł aparat okazało się że tylko firmowy soft jest wstanie rozpakować JPEG. Mam wprawdzie za to możliwość podglądu (nazwy plików) tego co już jest na dysku. Choć czasem zdarzało się że w ferworze walki na wszelki wypadek kopiowałem to samo dwa razy.
Jak masz laptopa to możesz się wstrzymać i zobaczyć na własnej skórze czy DB będzie ci potrzebny. Na pewno najlepszym (najwygodniejszym) rozwiązaniem jest jedno i drugie.
Ja polecam taki sam zestaw jak maku:
1.wieksza karta jako glowna - tutaj do aparatow z szybkimi zdjeciami seryjnymi i/lub duzym buforem przydaje sie jak najszybsza - szczegolnie typu ULTRA czy High-speed, nie ma co oszczedzac bo przy normalnym uzytkowniu karta wystarczy na lata a zysk na szybkosci wazny by szybko oprozniac bufor.
2. Databank ok 20GB (wiecej sie nie oplaca chyba ze na jakies 2 tygodniowe wakacje)
3. mala karta (ja mam 128 MB) na wymiane w czasie gdy zgrywa sie z glownej na databank
Jaki Databank?
Wiele na ten temat watkow uplynelo na grupie pl.rec.foto.cyfrowa:
http://groups.google.pl/groups?q=Dat...rowa&hl=pl
, i wyszlo ze podobnie jak z aparatem- wszystko wg potrzeb.
Sa takie co czytaja filmy wszelkich formatow, mp3 wszelkich formatow, dodatkowo JPG a niektore nawet RAW!
Sa takie co czytaja filmy tylko okreslonych formatow, mp3 tylko do okreslonej czestotliwosci, maja mniejszy lub wiekszy wyswietlacz... sa takie co nie maja w ogole wyswietlacza, albo tylko taki co pokazuje stan baterii i progres kopiowania a nie czyta zdjec... wiele ich.
Jedno z najtanszych rozwiazan to Image Tank III z dyskiem 20/30GB . Najprostsze urzadzenie - wklada sie karte, wlacza, odpala kopiowanie i tyle.
Dostałem właśnie ceny od Tomka Jaworskiego,
Jesli kogoś interesują:
1 sztuka Canon 10D
.1 sztuka szkiełko 28-135 IS + filtr UV
.1 sztuka lampa 550 Ex
.1 sztuka CF Ultra II 512MB SanDisk (x66)
.1 sztuka MD 1GB
.oraz dla kolegi
.1 sztuka Canon 10D
Odpowiednio:
6450 + 1900 + 1550 + 550 + 650
A co do DB właśnie wczoraj czytałem CHIPa.
Jest tam opis kilku z nich.
Chyba muszę wynegocjowac z żona zakup takiego pudełka.
Najgorsze w tym jest to, że będzie chciała coś w zamian ...
Jestes pewien co do 550EX ?
Mi zupelnie wystarcza 420EX (teraz do kupienia za ok 600-700zl), ale ja to zwykly amator jestem 8)
Nie jestem tak do końca pewien. Nie mam w tej chwili dostępu do instrukcji. Ale z tego co pamiętam to tylko 550-tka może pracować jako lampa sterująca w zestawie kilku lamp. (Ale to oczywiście tylko wtedy gdyby Ci się zechciało składać taki zestaw).
[ Dodano: 20 Maj 2004 ]
Czy naprawdę są jakieś DB które potrafią czytać RAW? (wyświetlać bo kopiować to one wszytkie potrafią wszystko). W końcu każdy aparat ma inny RAW więc wnioskuję że trzeba by takiego DB podeprzeć jakimś konkretnym softem!?
550 EX to jest to!!!!! :P
Gdzie można kupić 420EX za taką cene? na allegro są po 900 - 950zł. :shock:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez