Kilka wątków wyżej napisałeś cos innego:
To jak w końcu ??
Plener to nie warsztaty. Podobnie ale więcej luzu i swobody. I poza grafikiem z pierwszego posta. Tak w skrócie.
Osoby zapisujące się na oba powyższe terminy w cenie warsztatów otrzymają książkę/podręcznik zawierającą przykłady schematów oświetlenia jak i wykonanych przy ich pomocy zdjęć. Nowoczesna Fotografia Portretowa http://www.galaktyka.com.pl/product,,460,8.html jest według mnie jednym z najlepszych wydawnictw tego typu w ostatnim czasie.
Zapraszam!
Akt w studio 16 04 sobota godzina 14 cena 250zł
Na ten termin są jeszcze wolne miejsca. Dla osób, które by chciały przyjść po raz pierwszy przed warsztatami będzie spotkanie wprowadzające w zagadnienie Portret pierwsze kroki w studio w skróconej wersji. Dla osób wybierających się na kolejne spotkania w plenerze polecam krótki poradnik:
http://fotofanklub.pl/index.php?opti...atu&Itemid=101
Zapraszam!
Maj
ABC wykonania zdjęć do portfolio modelki 24 05 wtorek godzina 18
cena 150zł
ABC wykonania zdjęć do portfolio modelki 28 05 sobota godzina 14
cena 200zł
Na oba terminy są wolne miejsca. Następne warsztaty w tym temacie za rok. :-D
Zapraszam!
Lipiec
Jednym źródłem światła w studio- akt 26 07 wtorek godzina 18 cena 200zł
Jednym źródłem światła w studio- akt 30 07 sobota godzina 14 cena 250zł
Sierpień
Od packshot do zdjęcia reklamowego 02 08 wtorek godzina 18 cena 150zł
Od packshot do zdjęcia reklamowego 06 08 sobota godzina 14 cena 200zł
Tak tytułem przypomnienia. Zupełnie nowe studio a na przeciw hotel z niezłym żarciem w przerwie :)
Zapraszam!
Warsztaty w studio: Zdjęcia do anonsów ( ogłoszeń ) na portale społecznościowe i nie tylko ( lub społecznościowe inaczej )
Większość fotografów ma kalendarze napięte do granic możliwości zleceniami ślubnymi na każdy weekend. W tygodniu plenery i obróbka. Tyle, że tak jest lub jak kto woli fajnie jak by tak było od maja do października. Natomiast od października do maja... to jak by nie było osiem miesięcy jeśli nie całkowitego przestoju to dla większości spore ograniczenie ruchu. A żyć trzeba.
Aby wyjść naprzeciw zapotrzebowaniom fotografów postanowiłem przygotować cykl tematów przedstawiających pewne rynki, na których jest zapotrzebowanie na zdjęcia. Rynek ogłoszeń ( w tym towarzyskich ) jest bardzo dynamicznie rozwijającym się rynkiem gdzie zapotrzebowanie na zdjęcia z roku na rok znacznie rośnie. Klient powoli dostrzega różnice i osiągnięte efekty ogłoszenia zamieszczając profesjonalne zdjęcia. Jednym z celów warsztatów jest jak wykonać takie zdjęcia w zgoła amatorskich lub domowych warunkach przy pomocy najprostszego sprzętu oświetleniowego. Porozmawiamy też o reklamie usługi i o obróbce zdjęć. Jako, że temat jest bardzo rozległy postanowiłem podzielić go na dwie części.
20 09 2011 wtorek godzina 18 część pierwsza
24 09 2011 sobota godzina 13 część druga
Koszt obydwu spotkań wynosi 500zł
Dla osób będącym ze studiem na „pan” proponuję wcześniej spotkanie:
Portret- pierwsze kroki w studio gdzie dowiecie się co i jak działa. 16 09 2011 piątek godzina 18 koszt 99zł
Zapraszam! Kontakt i zapisy przez PW lub redakcja@tmf.waw.pl
Ostatnio spotkałem takiego, który twierdził, że na ten rok ma zaplanowanych jeszcze 50 ślubów ;)
Jakie zdjęcia konkretnie będą omawiane na warsztatach?
Na portalach społecznościowych można wyróżnić 5 podstawowych stylów:
1. Autoportret typu słitfocia komórą bezpośrednio (stąd na niektórych komórkach na tylnym panelu bywa lustereczko)
2. Autoportret typu słitfocia kompaktem w lustrze
3. Autoportret fotografa typu moje lewe/prawe oko + przednia soczewka obiektywu "o największej średnicy jaką mam"
4. Portret ukochanego zwierzęcia
5. Portret "zobaajjjsienaebaem"
Z kolei, w kwestii obróbkowej zauważalne sa dwa podstawowe trendy:
1. Filtr Liqufie (Skraplanie) w PS do powiększania piersi i "pimpowania bicków"
2. efekty Camera Genius (z tych tańszych) lub Lomo Camera (z tych droższych) na Ajfona - szczególnie "lomo camera" ostatnio wielce popularne.
Czy warsztaty będą dotyczyły bardziej stylu, czy bardziej techniki?
Ja raczej skupię się na stylach samych portali i w zależności od nich omówimy zagadnienie, czyli jakie zdjęcie do odpowiedniego miejsca. I to nie tylko zdjęcie profilowe. I o ile na FB lub NK wystarczy „krzywe oko” z Ajfona to już na portalu matrymonialnym lub towarzyskim odpada. Pomiędzy tymi ostatnimi też jeśli chodzi o zdjęcia będą zasadnicze różnice. A wyciąganie „tego” lub powiększanie „tamtego” przy pomocy obróbki wyjdzie na jaw w rzeczywistości. Oczywiście są wyjątki ale o nich powiem już na samym spotkaniu. Oczywiście powiem też jak przy pomocy techniki fotografowania co nieco uwypuklić lub zamaskować nie tylko przy pomocy oświetlenia ale również co jest nie mniej istotne samego ubioru. Jak rozmawiać z klientem, który modelem, modelką nie jest a zdjęcia często traktuje jako zło konieczne. Jak i gdzie się zareklamować...