dla Canonów ta odległość to bodajże 42 mm
Wersja do druku
dla Canonów ta odległość to bodajże 42 mm
Tak z ciekawości pobawiłem się przez chwilę biometarem 80/2.8 od PSIXa no i faktycznie efekt jest, ale ostrośc to taka raczej "teoretyczna" ;-) Musiałem sobie pomóc na szybko ściereczką bo odległośc kilku cm od bagnetu powoduje niesamowitą zasysalnośc światła(już o lawinowym wzroście syfu na matrycy nie wspomnę :-D ) ;-) Trochę ciężko się celuje, ale jeżeli rozważałbym dłuższą zabawę i jakąś konstrukcję to szkła od średniego formatu dają większą swobodę bo mieszek może byc (w sumie to nawet musi ;-) )byc dłuższy.
Prosty lensbaby z optyką double glass to już koło 500zł wydatek - i tak taniej niż systemowy t-s :-D
Do zabawy warto przemyślec jakąś konstrukcję własną :-D
Witam
od jakiegoś czasu interesuje mnie przejściówka P6-Eos z efektem tilt.... do nabycia np na ebayu. Czy któryś z kolegów może miał jakieś doświadczenia ze szkłem od sixa i tą przejściówką? Jaka jest optymalna ogniskowa do zabawy z taką przejściówką... (na FF) 80mm, 50mm?
ja mam to http://allegro.pl/tilt-adapter-canon...581773752.html
dziala super z biometarem MC 80mm od pentacona na eos FF.
jedynie to brakuje mi szerszej ogniskowej np. okolo 45/50mm na FF z tym efektem.
jednak nic nie znalazlem sensownego z pentacona o tych ogniskowych...
molsar dzięki za szybką odpowiedź...
Chciałbym jakieś sampelki zobaczyć... jakbyś mógł na PW albo tutaj jakieś zdjęcia pokazać. Jestem strasznie ciekawy
molsar wklej tez proszę tu na forum.
Również przyłączam się z prośbą...