Odp: Czyszczenie spustu migawki Izopropanolem
Polecam IPA i wlewanie od strony baterii. Tylko uważać na wyświetlacz. Ja miałem taki problem z 50D "Operacja IPA" pomogła i nie mogłem uwierzyć że jest taka kolosalna różnica, a praktycznie przycisk już nie działał. Do tego dużo lepiej rolka zaczęła chodzić :-) Zaoszczędzone 200/250zł a w serwisie, skąd wiadomo czy nie zrobią tego samego ? i powiedzą że wymienili ...
Re: Czyszczenie spustu migawki Izopropanolem
wczoraj na wieczór zalane ipa, dziś spust migawki dziala jak nowy. kuracja na 40d z okolo 16k przebiegu.
Sent from my MT11i using Tapatalk
Pół godziny temu zalewałem spust w swoim 40D (przebieg ponad 120K) wcześniej była momentami tragedia aby zrobić zdjęcie. A teraz działa jak nowy. Pewnie długo takie stanu nie będzie, ale że izopropanol mam cały czas do czyszczenia elektroniki to nie problem będzie wyczyścić spust za pół roku :) Polecam :)
pacjent: EOS1000D,objawy spust migawki raz działa a raz nie działa-przedmuchanie pomaga na chwilę. ponieważ nie mam dostępu do IPA a pół litra denaturatu nie miałbym na co zużyć nabyłem 100ml spirytusu w sklepie monopolowym oraz strzykawkę i igłę.dawka spirytu 2ml poszła w okolice przycisku a reszta-na nalewkę porterówkę. spust migawki bez zarzutu.
Odświeżam wątek :)
Czy ktoś z Was czyścił tym sposobem spust w Canonie 5d Mark I ??
Mozesz sprobowac- nic nie tracisz, niczym nie ryzykujesz. W przypadku braku efektu po prostu sobie rozbierz aparat , wylacznik, wyczysc go i bedzie jak nowy.
Sprawdzony i niezawodny sposób. Nie zauważyłem negatywnych skutków ubocznych.
Wczoraj wyczyściłam aparat sposobem ze strzykawką, igłą i izopropanolem wpuszczonym bezpośrednio do spustu migawki. Po dobie uruchomiłam aparat i wygląda na to, że wszystko jest ok :) Czy przyniosło to oczekiwany efekt okaże się w praktyce, teraz trudno ocenić, bo u mnie spust zacinał się raz na kilkanaście zdjęć, acz mam wrażenie że działa płynniej.
Tak działa jak najbardziej czasami trzeba powtórzyć 2 gi raz mój 40D znów robi zdjęcia przebieg już ponad 144000 na pierwszej migawce