Tak tak.. wlasnie bawie sie tymi przegladarkami i w sumie nie wiem co myslec - niby OE jest "be", wiec zalecaja wszyscy mozille.. ale jako przegladarka szybciej spisuje sie firefox.. da sie uzywac tego i tego?
Wersja do druku
Tak tak.. wlasnie bawie sie tymi przegladarkami i w sumie nie wiem co myslec - niby OE jest "be", wiec zalecaja wszyscy mozille.. ale jako przegladarka szybciej spisuje sie firefox.. da sie uzywac tego i tego?
dobra, juz nie wazne - znalazlem :)
eee, powiem tak, od wielu lat nie używam żadnych antywirusów, skanerów anty spyware, adware, malware, i cokolwiek_chcecie_ware ;-)
po prostu szkoda mi mocy obliczeniowej pecetów 8)
każdy taki AVG, NAV, Kasperski itp. tak spowalniają maszynkę, że aż żal patrzeć :(
niemniej jednak przed pecetem zawsze sprzętowy router, firewall, NAT, Demilitarized Zone itp. itd. - czy 200,- albo 300,- zł za taki sprzęt razem z modemem xDSL to dużo?? byle antywir po roku, dwóch kosztuje więcej.
dodatkowo taki sprzęt odciąża peceta od obsługi sieci lokalnej i nawiązywania połączenia zewnętrznego - kolejnych kilka procesów mniej pod windą.
i druga ważniejsza rzecz, to sprawdzanie, jakie procesy żyją obecnie pod twoimi windowsami: otwórz menedżera zadań: windows XP Pro/HE chodzi stabilnie przy około 17-18 procesach i max. 95MB zajętej pamięci, oczywiście 0% procesora (na laptopie niestety może być gorzej). jak tylko coś jest inaczej - trzeba się przyjrzeć. dodatkowo otwórz informacje o systemie: windows sam wszystko ci powie, zobaczysz np. co startuje razem z systemem... i jak coś się nie podoba, to ciąć po rejestrach 8)
jak do tego dołożyć np. nieużywanie IE do chodzenia po sieci (tylko choćby FF), to już można czuć się w miarę bezpiecznie. a ile złotówek i FLOPSów zaoszczędzonych :mrgreen:
poza tym polecam współpracę przy dostępie do internetu raczej tylko z dużymi firmami (np. z TPSA), bo jak czytam umowy (bo muszę) róznych ofert na dostęp do sieci przez kablówkę, jakieś sieci osiedlowe, bezprzewodowe, to po prostu masakra, jak potrafią naciągać ludzi i robić w konia. należy pamiętać, że cena abonamentu to nie wszystko :twisted:
no ale to tak tylko sobie napisałem... :roll:
Da, da. Dlatego wlasnie jeden port na zewnatrz mam otwarty.Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Czy jesteś w 100% pewny, że M$ nie zaszył w swoim firewallu jakiejś furtki, która pozwala własnym programom "dzwonić do domu"? Bo ja bym się zdziwił, gdyby tak nie było...Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Zgadzam się z jadeit i pozostałymi: sprzętowy router, w środku NAT, na routerze jakieś proste filtry. Dla ambitnych - ręczna zabawa z iptables. I normalna przeglądarka.
No chyba, że (Czacha) zależy Ci na publicznym IP dla kompa. No to musisz niestety przyjąć łatwe ściągania DivX z całym dobrodziejstwem inwentarza :) Po raz kolejny ta sama analogia: z trzech poniższych możesz mieć tylko dwie rzeczy naraz:
- publiczne IP
- bezpieczny komputer
- prostota konfiguracji
Zła wiadomość: raczej nie ma :-)Cytat:
Kaspersky AntiVir przede wszystkim jest mniejszy, skuteczniejszy i zabiera mniej zasobów, nie spowalnia tak działania kompa, przerabiałem NAV od wersji 2002 do 2005 i każdy następny zajmował coraz więcej miejsca i coraz więcej pamięci.Cytat:
firewall z XP'ka pewnie może być, ja osobiście nie uzywam żadnego gdyż jestem za firewallem w sieci. Przy neostradach i tym podobnch lepiej mieć Firewwalla ale tego z SP2 dla WINXP. A co do Kasperski Anty Haker to ja z własnego doświadczenia nie mogę wiele powiedzieć, poleca go kilku ludzi którzy mają dość duże doświadczenie w administrowaniu duzymi sieciami. Lidzie którzy z tych rad skorzystali chwalą sobie ten program
tak troche odchodzac od tematu..
jak w thunderbirdzie 1.0.7 ustawic oddzielne profile z haslami? nie chce zeby ktos czytal moja poczte.. jeszcze chwila i cos mnie chyba trafi, bo nigdzie tego znalezc nie moge... :evil:
nikt nie wie? ech.. czyli powrot do OE?
przejzalem chyba kazda opcje i nie ma tego
Jakoś kiedyś to zrobiłem, ale nie pamiętam. pod linuxem tej opcji nie widzę. pod win na jednym kompie tak ustawiłem. Może jest jakiś osobny programik w pakiecie do ustawienia profili?