No ale 24-105 do samolotów i czego innego się nie bardzo nadaje, chyba że samoloty na płycie lotniska focone z płyty lotniska choć wtedy to 24 na cropie może być ciasno.
Wersja do druku
No ale 24-105 do samolotów i czego innego się nie bardzo nadaje, chyba że samoloty na płycie lotniska focone z płyty lotniska choć wtedy to 24 na cropie może być ciasno.
Określenie jakiego użył Koper_92 "nie tylko do samolotów" jest trochę ogólne i można powiedzieć, że też mu tak ogólnie doradziłem. W każdym razie pod płot i bezpośrednio na płycie da radę. W innych sytuacjach może być już ciężko. Wtedy może wykorzystać te szkiełko do tych innych celów - mam nadzieję, że nie będzie to macro ;-)
Ja bym sie zastanowil nad nowym tamronem 70-300 IS, podobno zacne szklo.
Zadałem pytanie i nie podałem konkretów... :P
Samoloty które chciał bym fotografować to np. Mig-29 , F-16 stojące na płycie lotniska w odległości max 5m. Podejść zawsze mogę bliżej nawet na 2 cm.8D
aaa.. to w takim razie jeżeli Cie ten budżet ogranicza, o którym wspomniałeś to:
-Tamron 17-50 albo
-Canon 10-22(oczywiście może być jakaś alternatywa typu Sigma 10-20) i zostawiasz swoje 17-85..
-a trzecia opcja to dokładasz jeszcze troszkę i kupujesz używane 17-55/2.8 (najlepszy standard zoom do cropa) a myśle tak sobie że może Ci się jeszcze on przydać bo na cropie posiedzisz jeszcze trochę jak masz zamiar focić samoloty ze względu na af i 1.6 (bo na 1d jeszcze przyjdzie czas)
Zawsze chciałem obejrzeć zdjęcie 1:1 nitów :)
Odgrzewam stary temat, bo zbliżają się pokazy w Radomiu.
Mam banalnie proste pytanie. Co lepiej zabrać na lotniska?
Canona 70-200/2,8 L USM + Canon TC 1,4 II, czy Tamrona 70-300/4-5,6 VC USD?
a jaki problem zabrać wszystko? sam przetestujesz co się bardziej nada i następnym razem nie będziesz miał bólu głowy