Posiadam jeszcze canona 40d i planuje zakup lampy canon 580. Nie mogę kupić sprzętu używanego i cała kasę muszę rozdysponować w miesiąc. Więc nie mam czasu na sprawdzanie, czego będzie brakowało.
Wersja do druku
Posiadam jeszcze canona 40d i planuje zakup lampy canon 580. Nie mogę kupić sprzętu używanego i cała kasę muszę rozdysponować w miesiąc. Więc nie mam czasu na sprawdzanie, czego będzie brakowało.
To teraz sytuacja jasna.
Skoro tak sprawa wyglada. To jedziesz po stalkach.
Tylko, na twoim miejscu, skusilbym sie na 24L II i 85/1.8.
Jeśli liczysz na prostą odpowiedź co kupić to pozbądź się złudzeń. To co będzie Ci brakowało wyjdzie w "praniu". Jeśli wydaje Ci się, że np.24-105+lampa Cie zadowoli, bo kogoś zadowala to możesz sie rozczarować.
Zresztą zupełnie nie rozumiem Twojego podejścia do wybierania optyki. Jak nie trafisz z zakupem to bedziesz sie z tym meczyc? Zawsze mozna sprzedac i kupic co innego... jak zaczynasz to praktycznie nieuniknione. Zapewniam Cię, że jesli chcesz sie zajac fotografia na powazniej to w Twojej torbie zagości jeszcze nie jedno szło...
Nic tu po mnie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomniałem dodać, że na Twoim miejscu wiząłbym 24 i 85.
O tak, głowę to mam pełną. Ale chyba taki zestaw będzie ok.
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical
Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Canon EF 35mm f/2
Dziewczyno, olej tego zooma :))
Zresztą... kupuj... sama się przekonasz, że w fotografii ślubnej zoomy to tandeta (tylko wtedy to będzie za późno, bo z tego co wiem, nie można sprzedawać rzeczy zakupionych z dotacji przez dość długi okres czasu). Ani nie osiągniesz tym fajnej jakości optycznej, ani nie uzyskasz ciekawej głębi... Która w ślubniakach chyba jest jednym z ważniejszych elementów, które budują "romantyczny klimat" zdjęć.
Masz dwa body? Masz - 40D i teraz będzie 5Dii. Na piątkę zakładasz coś szerokiego - dajmy na to Sigma 24/1.8, na 40D zakładasz Canona 50 lub 85 i masz idealny zestaw ślubny, z którym można całą impreze obskoczyć (czasem w wolnej chwili założysz sobie Samyanga 14 (np. w kościele na chórze, czy na sali podczas wywijanek).
I nie musisz lamp kupować bo szkła jasne na tyle że się bez lamp obejdzie :)
z tym to akurat sie nie zgodzę lampa zawsze się przydaje...Cytat:
I nie musisz lamp kupować bo szkła jasne na tyle że się bez lamp obejdzie
jakis czas temu czytałem wątek na tym forum o tym, jak jeden z forumowiczów miał zlecenie,gdzie przy 6400 na mk2 miał za ciemno i bez lampy nie dałby rady.... a najgorsze jak się o tym przekonujesz w trakcie zlecenia.... lampa nie jest droga, używkę możesz kupić za swoje pieniądze...a na sali na bamk się przyda
35/2 i samyang?
Idealne podsumowanie dyskusji.
Koko czambo i do przodu.