Odp: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o p
Można coś prostszego Studio Gear - How to Build a Panoramic Tripod Head for $10 - Worth1000 Tutorials
Jeśli będziesz robił jednym obiektywem na jednej ogniskowej to aparat nie musi przesuwać się wzdłuż ramienia. Trzeba go zamocować w odległości nodalnej obiektywu.
Odp: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o p
Odległości nodalne dla niektórych aparatów i obiektywów.
Ustawienia NPP dla głowic Nodal Ninja
Nie wiem dlaczego nie łączy postów
Niestety bez głowicy to jakaś masakra jest. Jednak w tatrach panoramy robi się znacznie łatwiej. Pozostaje chyba góra dwie klatki łączyć plus hdr lub tylko i wyłącznie jedna klatka z hdr na 16 mm.
A dlaczego się tak zawziąłeś na HDRa?
Nie zawziąłem się nawet wręcz przeciwnie mam mieszane uczucia co do tego tworu ale oglądając niektóre zdjęcia mam wrażenie ze bez hdr ani rusz. Ot choćby to interior II | zoom | digart.pl
W podlinkowanym zdjęciu ktoś 'zrobił' sobie światło w pomieszczeniu, które zrównoważyło to na zewnątrz (prawie). Proponuje Ci zrobić tak samo :)
Mam taki zamiar akurat spróbuje na 4 systemówki pojechać. W sumie zacznę od jednego zdjęcia poprzez brrr hdr a na doświetlaniu skończę.
Zrób sobie chociaż coś w tym rodzaju: Rail Nodalpunktadapter für's Querformat | PT4Pano
Prosty kawałek płaskownika aluminiowego (aluminium jest sztywne) z dwoma otworami w odległości nodalnej obiektywu. Jeden nagwintować i nakręcić na statyw, a przez drugi przykręcić aparat i gotowe.
Napisz skąd jesteś, może mógłbym Ci pomóc.
Nowy Targ, Zakopane w sumie to mam tylko jedno zlecenie. Ale chce podejść do sprawy rzetelnie.
PS Tylko to jest patent dla zdjęć poziomych. W sumie nie mam parcia na panoramę.
Witam ponownie mam pytanie wykonałem zdjęcia z pewnym skokiem. Czy ktoś ma ochote obrobić te zdjęcia. Ja próbowałem póki co w Machinery ale za pierona nie umiem uzyskać jak najbardziej naturalny efekt. W sumie to prosiłbym o wskazanie błędów w tych zdjęciach. Pozdrawiam
https://rapidshare.com/files/3317109024/forum.rar;