To muszę poszukać kogoś chętnego na kupno filtra na spółkę. :)
...Chętnych zapraszam na PW. :)
Wersja do druku
To muszę poszukać kogoś chętnego na kupno filtra na spółkę. :)
...Chętnych zapraszam na PW. :)
Przy okazji, wymiary filtra to 30mm na 23mm. Z jednego filtra IR Cokin - mój był kołowy, bezsens ;) da się wyciąć trzy takie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
BTW, to, co dla mnie jest najzabawniejsze, to to, że koszt 350D/400D jest nawet parokrotnie tańszy, od zestawu filtrów Hoya IR. U mnie musiałbym zainwestować ponad 1000 zł na filtry pod 77mm, 72mm i 67mm. Do tego dochodzi fakt, że nie da się lustra używać normalnie, trzeba wcześniej zakomponować fotę, nakręcić filtr i odczekać parę minut ekspozycji.
89b i R72 to to samo. Innych cokinow IR nie widzialem.
Mocniejsze filtry zabijaja cale widzialne pasmo i nie powinno byc tych rozow. Czasy sa za to dluzsze.
Jak robilem IR z d70s (nie przerobionym), to foty wychodzily w brazach. Trzeba bylo zamienic kanaly czerwony z niebieskim i zmienialo sie tonacje na indygo. Przerobione aparaty zachowuja sie jednak inaczej.
Pomiar nie zawsze bedzie OK. W naprawde sloneczny i cieply dzien moze przeswietlac.
Jak wklejasz linki z flicra, to badz laskaw pamietac, ze nie kazdy ma tam konto.
witam. widzę że kolega zgłębił temat 400d fotografia ir super. Ja kupiłem Canona 20D i jutro lub w poniedziałek dam znać co z tego wyszło. Ja mam zamiar nie wstawiać narazie filtra ir przed samą matrycę... ponieważ myślę nad zakupem filtra o właściwościach oryginalnego filtru z przed matrycy ... na obiektyw. Wtedy aparat będzie i do IR i do zwykłych zdjęć... Tylko jeśli założę filtr Ir 72 Hoya na obiekty to nie będę nic widział w wizjerze... to duży minus a jak założę pociętego cokina to będę widział normalnie w wizjerze... ale aparat nie będzie już robił zwykłych zdjęć. Co myślicie która opcja lepsza?
Wiesz, do fotografii IR lepsza jest opcja z pociachanym Cokinem, do fotografowania ogólnie, opcja z normalną, nieprzerobioną lujstrzajką.
Jeśli ten 20D to twój jedyny aparat, dokup sobie jakieś 300D czy coś w ten deseń i tam wrzuć ten filtr przed matrycę. Koszt podobny do dobrych filtrów nakręcanych na obiektywy, a komfort używania o wiele większy.