Zmierzyć miernikiem?
Wersja do druku
Zmierzyć miernikiem?
ok moge prosciej
wzisc miernik elekryczny ustawic na dc , dwa kable podpiac pod tronixa gdzie przychodzi bateria i zobaczyc polaryzacje , jesli z bazaru miernik to lipa lepszy pokaze gdzie + lub minus .
Darek
wiem ze mam skroty myslowe , zboczenie zawodowe ale chyba teraz jasniej co ??
Dobra to wezmę tronixa do pracy i się pomierzy ;] Bo podłączałem już świeże aku pod niego, ale żeby chociaż to miało jakąś sygnalizację że jest zewnętrzne źródło prądu ;]
nie wiem czy bedzie mialo jakies wskazniki lub diody w w terori podpinasz sie do istniejacego akumlatora / zrodla zasilania.
podlaczyles aku do tronixa i dziala ???
jak nie ma dymu to znaczy ze znalazles polaryzacje ale lepiej sprawdzic
Darek
Podłączałem dwie różne polaryzacje, wszystko działało ale to na pewno z wewnętrznego aku. A co do polaryzacji - ta wtyczka ma 3 piny, więc możliwości są nie 2 a 6 jak dobrze liczę ;)
Podłączałem miernik pod wszysktkie możliwe kombinacje, na każdym brak jakiegokolwiek napięcia, testowane na biegu jałowym i przy ładowaniu lamp ;] Jakieś pomysły?
Masz popsuty miernik. Albo niewłączony :P
Darku, po pierwsze nawet najtańszy miernik cyfrowy z bazaru pokaże polaryzację pojawi się "-" przy wskazaniu napięcia jeżeli zamienisz polaryzację...
Po drugie, to po co kombinować z tymi pomiarami jak na zasilaczu pod gniazdem dodatkowej baterii jest narysowany schemacik z polaryzacją gniazda. Wewnętrzny styk to "+", a zewnętrzny "-".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gniazdo dodatkowego zasilania w Tronixie wygląda tak:
Ten styk na górze jest używany o ile się nie mylę do blokowania wtyku i do podłączenia przewodu ochronnego przy zasilaniu sieciowym.
Nie ma za dużo kombinowania tutaj...
Oczywiście może być tak, że schemat połączeń dotyczy tylko tego gniazdka na dole :))) Ale to by było trochę bez sensu...
a na dodatek pod gniazdkiem jest dokładnie narysowane gdzie plus z gdzie minus