Kupić można u mnie.
Wersja do druku
Kupić można u mnie.
D80 ma coś pośredniego pomiędzy 30D a 40D, dla mnie jest to różnica widoczna, ale nie porażająca.
Ja planuje zmienić matówkę na jaśniejszą EF-S i okular powiększający - wtedy faktycznie może to coś da przy manualnych obiektywach. Wiem że są matówki z klinem i mikrorastrem do 40D ale prawdopodobnie będą zakłócać działanie środkowego punktu AF tak jak w 5D więc ten pomysł chyba na razie sobie odpuszczę.[/QUOTE]
Matówkę z klinem chętnie sam bym przygarnął, ale taka jak chcę kosztuje trochę za dużo (catz eye z klinem, mikrorastrem, optibrite i liniami trójpodziału).
Nie bardzo rozumiem, jak klin i mikroraster może zakłócać pracę AF - przecież matówka nie leży w torze optycznym do sensorów AF. Być może będzie zakłócać pomiar światła, ale na AF nie powinna mieć żadnego wpływu.
Generalnie szczegóły to na pw :-)
Strona tenpa.pl w budowie.
Czekam na propozycje testów / zdjęć / informacji które Was interesują.
Pozdrawiam,
Marcin
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli znajdzie się kilka chętnych osób to możemy zrobić mały warsztacik gdzieś w plenerze (Warszawa, ew. jakaś bliska okolica) - będzie okazja do przetestowania sprzętu oraz jakichś zdjęć :-)
Są chętni? :-)
Pozdrawiam,
Marcin
Tutaj mamy coś podobnego http://www.allegro.pl/item948601012_...zla_oczna.html
tylko cena nawet trochę większa niż ta Tenpa
A takie muszle sa uniwersalne, cze dedykowane do konkretnego modelu/matrycy?
Muszla jest w komplecie z adapterem do sprzętu danego producenta. Można też dokupić adapter do np. Olympusa. Jak już chyba pisałem sam element powiększający to taki odpowiednik Dk-17m Nikona (tam w pro korpusach okular jest wkręcany, muszelka z Allegro tego nie potrafi :-) ).
Pozdrawiam,
Marcin
Jeśli ktoś to do 5D przykręci to bardzo proszę o opinię.
Na stronie producenta jest tez jakaś wersja specjalnie do Canona, ale nie bardzo widać na czym polega różnica. Przypuszczam że nie posiada adaptera tylko od razu jest dopasowana. Możliwe też że dzięki temu leży bliżej wizjera i przez to lepiej widać (mniejsza winieta).