Sigma ma jedną niewątpliwą zaletę.
Można ją odpalić bezprzewodowo wbudowana lampka bez żadnych kabli i innych udziwnień :)
Wersja do druku
Sigma ma jedną niewątpliwą zaletę.
Można ją odpalić bezprzewodowo wbudowana lampka bez żadnych kabli i innych udziwnień :)
a canona nie ? uuu jak nie to lipa...
Canona się da ale z 580-ki albo z jakiegoś takiego czegoś zapinanego na sanki aparatu, czyli udziwnienia.
Nie wiedziałem że sigma ma fotocelę. Na 2-gi błysk daje radę? I jak z E-TTL? W systemie wireless canona E-TTL funkcjonuje zdaje się (nie wiem, nie mam 580-ki ani nadajnika, nie sprawdzałem).
Ano lipa... Choc mozna sie obejsc bez tego (np. udziwniajac :D).Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
Sterownik ST-E2 dokladniej mowiac (Speedlite Transmitter ST-E2 po ichniejszemu)...Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Ano ma...Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Drugi blysk w miare wyrabia... Do 1/2 mocy nadaza blysnac dwa razy :)
Jaki e-ttl? Z fotocela? Chyba snisz :)
Za to przy posiadaniu sterownika/drugiej lampy z funkcja master dziala jak najbardziej, zarowno z sigma, canonami, sterownikiem jak i dowolna inna logiczna kombinacja.
Jak myslicie? Bedzie w 30D sterowanie lampa z body jak w D200 czy nie?
eh no to znow pytanie praktyczne :P w ilu przypadkach przyd mi sie zdalne wyzwalanie lampy?
taki przyklad bo wczoraj byla wigilia :) jest stol na srodku pokoju i wokol niego ludzie i teraz co mi da lepszy efekt czy body z podpieta zew. lampa skierowana w sufit czy body z lampa wbudowana, a zewnetrzna lampa ustawiona po drugiej stronie stolu ?
pozdrawiam
najlepszy efekt da dziecko które sciągnie lampę z drugiego końca stołu ruchem jednostajnym przyspieszonym prostoliniowym na pierwszy koniec podłogi:)
heh :P to dopiero bedize ladne zdjecie :>
Jak masz wiecej jak jedna lampe, statywy, parasole i bawisz sie w studio to sie przyda... Ale wtedy mozna sie szarpnac i na kabelek za pare zl...
Robienie zdjec pod swiatlo to nie jest dobry pomysl, wiec na drugim koncu stolu to raczej nie...
czyli 430 :)
Dodam od siebie - przez jakis czas mialem na ra 580 i 420. Pare razy sie pobawilem, popstrykalem dwoma lampami+softboxy, koty i dziewczyne pomeczylem... potem sprzedalem 420tke...Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
Do zwyklego pstrykania nawet z zacieciem "ambitny fotoamator" - raczej niepotrzebne.
Dopiero gdy dokladnie chcesz rozswietlac cienie w pomieszczeniach (zdjecia wnetrz, ciasniejsza architektura), doswietlac rowno z kilku stron (reprodukcje, sesje, wesele profesjonalnie doswietlone), czy bawic sie w studio - wtedy mozna na tym pocwiczyc.