Cytat:
Wiesz, myślałem o tym 24-70 już wcześniej :)
nie ma najmnijeszego sensu zakup 24-70 L pod aps-c .
rozdzielczosc tego obiektywu na przyslonie 2,8 jest dla aps-c za niska .
na granicy nieostrosci.
dla FF jest duzo lepiej.
dlaczego ?
prosty przyklad wyjasniajacy sens takiego zachowania:
wyobrazmy sobie ze ten obiektyw ma srednia rozdzielczosc np 50 l/mm
na formacie aps-c obraz bedzie sie skladal co najwyzej z 24*50=1200 lini / szerokosc obrazu.
ten sam obiektyw na FF da 36*50 =1800 lini/szerokosc obrazu.
zwyczajnie na aps-c na 2,8 ten obiektyw nie wyrabia - gdybym pokazal zdjecia to nie uwierzysz, ze takie potworki moze ten obiektyw na pelnej dziurze produkowac. Po przymknieciu do 5,6 jest swietnie , ale na tej przyslonie niemal wszystkie zoomy rysuja dostatecznie dobrze.
Cytat:
Ale przesiadka z górnego zakresu 55 na 70 przy jednoczesnym zmniejszeniu "dołu" i pozbawieniu się IS, do którego bardzo przywykłem, w moim przypadku chyba nie jest opłacalna. Wiadomo, zyskuję jakość elki :)
zyskujesz obudowe L-ki - czyli placisz mase pieniedzy za ciezka pancerna obudowe , zawierajaca przecietna dla aps-c optyke.
dla FF jest juz inaczej i nie ma az tyle alternatywnych obiektywow- s24-70/2,8 hsm - tansza i optycznie lepsza.
Cytat:
Ale tak naprawdę w 17-55 nie narzekam na nic poza winietowaniem i za krótką "górą".
ale przeciez winietownie jest ta wada , ktora stosunkowo latwo wyprowadza sie softwarowo , praktycznie niezauwalnym kosztem wzrostu szumow.
wystarcza w zlym wypadku +1/2 ev.
Cytat:
W 24-105 skracam dół i tracę na przysłonie, ale zachowuję IS i zyskuję niemal dwukrotnie na długości górnego zakresu. Poza tym kwestia ceny jest dla mnie niebagatelna - 24-70 stoi dobrze ponad 1000 zł więcej, niż 24-105...
zadnego z tych obiektywow bym nie wybral stricte pod aps-c ale jezeli juz musialbym to zdecydowanie 24-105 , ale bedac swiadomym ze moga wystpic problemy z AF
Cytat:
Napisałeś, że winietowanie Ci nie doskwierało - dlaczego?
przeciez 24-105 jest pod FF to znaczy ze dla aps-c pracuje tylko srodkiem pola. Viniety nie ma prawa byc - gdyby byla na aps-c widoczna to na FF musialaby byc tragiczna.
a czy brales pod uwage nie wymiane obiektywu a dokupienie np 70-200/4 ( L z is albo i bez IS a) ?.
mialbys wystarczajaco szeroki zestaw o optymalnej jakosci na aps-c , a i 70-200 ew w przyszosci mozna bez problemu stosowac w FF gdybys zmienil .