Jeśli by zrezygnować z warunku szczelności obiektywów to wybrałbym canona 17-55/2,8IS USM i 10-22/3,5-4,5USM.
Wersja do druku
Jeśli by zrezygnować z warunku szczelności obiektywów to wybrałbym canona 17-55/2,8IS USM i 10-22/3,5-4,5USM.
Widzisz - to dobry wybór !
Obiektywu EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM zdecydowanie nie polecam! słaba jakość, ciemny, pozbyłem się go ze stratą, ale bez żalu.
Jeszcze jedna uwaga: 24-105 L prawie kultowy do FF, na niepełnej, mocno upakowanej matrycy 50D nie za bardzo pokazuje swoją klasę, raczej odradzam, chyba, że w realnej przyszłości planujesz zmianę na pełną klatkę.
Przed kupnem zapoznaj się z testami np na www.optyczne.pl.
Żeby nie było, testy szkieł na 50D: http://www.photozone.de/canon-eos
to ja jestem dziwny...
mam 40D
70-200/f4 - wiadomo klasyka, L-series dla ubogich ;) każdy powienien mieć przynajmniej ten tele.
chociaz po teleobiektywie mam dosyć szkieł ze światłem 4.0.
50/1.8 - 50 mm trzeba mieć ! 1.8 to najlepsze z najtańszych szkieł Myślę zeby kiedyś kupić 50/1.4
16-35 MKII - full wypas ! załatwia wnętrza, landszafty i architekturę. Mój prywatny TOP jeśli chce się zrobić extra fotkę. Jak się kiedyś zwolnię z etatu i zacznę robić "ślubniaki" do wnętrz będzie w sam raz. <lol>
w wersji niskobudżetowej polecam 17-40/4.
17-85 IS Najchętniej bym go wyrzucił ale.... ma fantastyczny zakres ogniskowych na cropie (na tym zalety się kończą). Kiedyś pójdzie na allegro od złotówki i nie będę za nim tęsknił.
W tak zachwalanych przez Was 24-105 nie ma szerokiego kąta na cropie. Co z tego, ze jakość obrazu jest super (choć fotki z 70-200 w zakresie 70-100 bardziej mi się podobają :P ) jak na "szerokim kącie" jest ciemno ! Chorowałem na 24-70 ale właśnie przez brak szerokiego kąta zaszalałem z tym 16.
Stabilizacja nie zamrozi ruchu (slogan ale podpisuję sie oburącz)
Wszystko sprowadza sie do kasy. To nie jest tanie szkło i długo się po nim nie pozbieram, ale radość po tym co można zrobić we wnętrzu na 16mm - jest tego warta.
No to moje na 50D mam:
- Nową Sigmę 10-20 f/3.5 - niech mi który pokaże gdzie jest stara wersja lepsza?? Chyba że nie miał... Jest fajne światło i szeeeeroooooko..
- 50mm f/1.8 - obowiązkowo, choć niedługo 1.4 będzie
-85mm f/1.8 - kult, ostro i dobrze:)) ciułam na Lkę ale to większe wyzwanie
- 70-200 f/4 - bo czasami coś w tele się przyda...
Jest ogólnie zakres uniwersalny. Czasami dokupiłbym coś pomiędzy 20-80.
Mam tę sigmę i polecam. Przyzwoicie wykonany lekki i jasny zoom z dość celnym i szybkim pomimo braku HSM autofocusem.
Gorszej jakości jesli chodzi o ostrość spodziewać się można na 50 mm, ale to dość typowe dla większości tego typu zoomów - tutaj raczej trzeba przykręcić do 3,5-4, zeby mieć ostre zdjecie (po to dla portretówek mam jeszcze 50mm 1.8). Jeden z lepszych zoomow w tej klasie cenowej zdecydowanie.