Niestety ze swoich (nie pytać, NIE PODAM) źródeł wiem, że kocis ma niestety rację :-(Cytat:
Zamieszczone przez kocis
Dlatego sprzęt kupuje w bhphoto.com
Wersja do druku
Niestety ze swoich (nie pytać, NIE PODAM) źródeł wiem, że kocis ma niestety rację :-(Cytat:
Zamieszczone przez kocis
Dlatego sprzęt kupuje w bhphoto.com
Pod postami ,,macalem 5D,,chyba tamCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Ja nie napisałem, że cały sprzęt... itd...
Nie dotyczy to wszystkich sprzedawców internetowych, chodzi jedynie o znacząco wyższy odsetek "faków", i o nic więcej!
A co do wyrazu BREDNIE. Poczekam cierpliwie na odpowiednio rozpaczliwy temacik na forum. Coś mi mówi, że nie będę musiał długo czekać.
Naprawde dawno nie widzialem takich (sorry za slowo) bzdur !Cytat:
Napisał kocis
Może nie tak szybko oskarżaj o pisanie bredni.
Oto kilka sposobów:
1. wadliwa partia, powyżej 10% bubli w serii - upust ~70%
2. wszystkie powypadkowe - np.: uszkodzenia w transporcie, pożary, powodzie itp... tam gdzie zadziałało ubezpieczenia - upust ~50%
3. pochodzące z przestępstwa na szkodę dużych magazynów - tu naturalnie bez upustu.
4. poświąteczne zwroty sprzętu w USA - upust 25 - 50%
5. wszystkie zwroty reklamacyjne - upust negocjowany
I niestety całe to barachło pojawia się w sieci.
O ile caly ten wywówd w 1 czesci jest kompletną głupotą, a szczegolnie zdanie kończące, ze to sie pojawia w sieci (w domysle u nas), o tyle sprzet uszkodzony jest wysprzedawany lokalnie i jest to promil albo mniej.
Generalizowanie takich spraw to szczyt fantasmagorii :)
Poniewaz sam kupuje sprzet ze zrodel poza dystrybutorami oficjalnymi (za granica) wiec doskonale wiem, ze te brednie nie maja zadnego pokrycia w rzeczywistosci. Sprzet kupowany (szczegolnie w Azji) pochodzi przede wszystkim z wilkeich hurtowni lub nawet fabryk producentow i nie ma to nic wspolnego z wadliwymi partiami!
Drobni (!!! sprzdaja tak za 100.000usd miesiecznie :) ) hurotwnicy, ktorzy oglaszaj sie na eBay lub nawet nie, maja umowy z tymi fabrykami (lub specjalnymi dzialami) i nie ma tutaj mowy o zadnym przekrecie.
Jest to pelnowartosciowy sprzet, na ktory te "misie" maja faktury i gwarancje fabryczne. Tylko ze nie maja oni mozliwosci ich podbicia !?:) I dlatego miedzy innymi sprzet jest tanszy.
Jesli kotokolwiek sledzi rynek wschodni i zachodni to zauwazyl ze na przestrzeni ostatnich 3-4 miesiecy ceny sie wyrownaly, a nawet w Azji jest trudniej kupic taniej niez w BH !! Tego wczesnieuj nie bylo.
To akurat jest powod przewagi popytu nad podaza i nic sie nie zmieni dopoiki firmy beda bombardowac nas z taka czestotliwoscia nowym sprzetem. Ale to ich strategia.
Dostawcy z Azji placza, bo juz nie oplaca sie kupic u nich 70-200VR za 1300usd, bo po porstu nie ma tego w fabrykach i ceny poszly w gore :)
Opusztoszaly stocki na 24-70, 28-70 a nawet 70-200 (nonIS) jest praktycznie niedostepny.
Nie mowie juz o ptromocjach, ktore nie istnieja obecnie.
Tak wiec z łaski swojej prosze nie wprowadzac ludzi w blad i nie wciskac im kitu, ze wiekszosc sprzetu, ktory kupuja u TIP to sprzet popowodziowy!! i zwrot z Chrismas :):) Przeciez to smieszne!
Tyle, bo szkoda gadac...
iczek - doskonała puenta :)
Dobra jest. Piszę sobie bzdury wyssane z palca.
Przecie każdy i tak kupuje gdzie mu wygodniej.
Wolność jest.
Z psychologicznozlosliwego punktu widzenia - kupiles (przeplacajac) u polskiego dystrybutora i jakos probujesz wytlumaczyc sobie czemu drozej ;)Cytat:
Zamieszczone przez kocis
Rozumiemy 8)
Dobre Vitez :):)
Vitez, muszę powiedzieć, że przekonałeś mnie tym "psychologicznozłośliwym" punktem widzenia. Nie bez znaczenia jest fakt, że zaczynam kumać znaczenie uśmieszków.
Przy zakupach sprzętu i tak odliczam VAT i podatek dochodowy. Więc mam taniej niż w najtańszym e-sklepie. No i jakoś tak sympatyczniej się od człowieka "realnego" kupuje. Starej daty chyba jestem, albo co?
A jak to wszystko przemyślałem sobie, to jednak wolę nie mieć racji. I tak zakupy przez internet będą się rozwijały i jakość tych usług będzie rosła. Chyba nie ma innej drogi. Takie czasy.
Tu masz racje i sporo osob moze ci pozazdroscic.Cytat:
Zamieszczone przez kocis
A np ja kupuje (zamawiam) przez Internet ale odbieram najczesciej osobiscie - co ty na taki mariaż ? ;)Cytat:
No i jakoś tak sympatyczniej się od człowieka "realnego" kupuje. Starej daty chyba jestem, albo co? (...) I tak zakupy przez internet będą się rozwijały i jakość tych usług będzie rosła.
Zakupy przez internet nie oznaczaja jednoczesnie koniecznosci wysylki a przez to ryzyka.
Jednoczesnie zakupy osobiste nie oznaczaja jednoczesnie wyzszych cen niz internetowe - bo mozna zamowic w sklepie/u sprzedawcy internetowego po cenie internetowej a odebrac w sklepie fizycznym/od osoby fizycznej.