i... Vitez-a ... za lagodnosc :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wersja do druku
Dlatego, że sama prośba jest informacją, że w serwisie jest źle. Lepiej, żeby przypadkowy internauta jej nie cztał, bo to złe "pablicyty" dla Nikona.
Ewidentnie, sprawa śmierdzi prywatą i sposób w jaki próbuje się ją załatwić ma niewiele wspólnego z "czystymi intencjami".
Swoją drogą, skoro powstała taka strona jak PolishNikonService.com , to znaczy, że problemy z serwisem przerosły cierpliwośc nikonowców. Ze swej strony serdecznie im współczuję, że musieli uciec się do środków ostatecznych i życze sobie, żeby nie powtórzył się polski scenariusz: "Co się czepiacie serwisu Canona, Nikon ma jeszcze gorszy - a poziom usług spada i spada".
Yup, trzeba się trochę wczytać - za pierwszym razem przeoczyłem to "Nikon Polska uznało za niewłaściwe".
Tak trochę OT, ale nie do końca: United Breaks Guitars ;-)
Z tym NPS też jakaś dziwna sprawa. Aby być zawodowcem w oczach Nikon i korzystać z NPS trzeba mieć dwie puszki i trzy szkła z listy, której ja nie mogę znaleźć. Jeden z moich dobrych znajomych ma kilka puszek i prawie 30 szkieł i z tego co mi wspominał swego czasu wymagań tych nie spełniał.
Mały cytat:
"Ok. Pogadalismy sobie, ponarzekalismy, poszydzilismy, itd. Teraz proponuje idzcie robic zdjecia bo to nie forum serwisowe a fotograficzne. Czekam na Wasze zdjecia. Poki co zamykam.
Admin"
:-)
Wątpię żeby chodziło tu o obawę przed konkurencyjnym forum> FN ma obecnie ponad 33 tyś użytkowników, ugruntowaną pozycję - nie sądzę żeby mu coś groziło. Raczej jest to kwestia jakiejś zależności od Nikon Polska (nie wiemy jakiej - zresztą to nie nasza sprawa) i dlatego muszą posłusznie wykonać polecenie z góry. Dla nas oczywiście jest to przestroga przed zbytnim uzależnieniem się od takiego giganta i to oczywiste. Ale jak w życiu nie należy popadać w skrajności - "równowaga to zdrowie" - jak głosi jeden ze sloganów. Tak na prawdę to oni są bardziej uzależnieni od Nas niż My od nich - czego paniczne monity Nikon Polska do P. Mileckiego są najlepszym dowodem.
Niestety moja ocena tego co się dzieje na tamtym forum jest podobna - a jestem jego użytkownikiem dłużej niż tu. To co było, a to co jest to dwa światy. Mam wrażenie że "betonowy" styl tego forum na dłuższy czas okazał się dużo sensowniejszy niż rzekomo "towarzyski" tamtego. W pewnym okresie trollowanie doszło tam do takiego poziomu, że większość tematów (przynajmniej tych które mnie interesowały) kończyła się kłótnią - zaowocowało to w jedną stronę zaostrzeniem zasad i cenzurą w drugą tym, że jeden z megatrolli został moderatorem, a część sensownych moderatorów zmieniło zajęcie.
No cóż jak ktoś nie ma argumentów to zawsze odwołuje się do zdjęć :wink:8-). Taki argument ostateczny.
Zamordyzm na forum nikona był zawsze, ale tym razem obraca się przeciwko tym, którzy za mordy trzymali :-) osobiście mnie to bardzo cieszy:-)