U mnie w Win7 podgląd odszumiania jest niebieski i widać na nim tylko jakiś przypadkowe punkty...
Wersja do druku
U mnie w Win7 podgląd odszumiania jest niebieski i widać na nim tylko jakiś przypadkowe punkty...
A ktoś wie która pozycja taga w Rawie włącza funkcję Auto Lighting Optimizer, np. 5DmkII. Chciałbym uaktywnić tę funkcję dla starej 5-tki.
np ta (z tym, że nie będzie jej w RAW z 5MKI):
Auto Lighting Optimizer Disable
Spróbuj może na początek zmodyfikować pole z typem aparatu np. na:
Camera Model Canon EOS 50D
(podmiana samej nazwy aparatu nie uaktywnia ALO - sprawdziłem przed chwilą na przykładzie 400D->50D)
Nie wiem jaki tag ma 5DMKII - może taki jak napisałem? ;) (najlepiej ściągnij sobie jakiegoś sampla w RAW z nowej piątki i przeanalizuj Exif).
Nic z tego z polami z widoczną nazwą. Są tylko informacyjne. Zmiana w adresach - widocznych wartosci na Canon EOS 5D Mark II - nic nie daje. DPP nadal widzi ze to RAW z Canon EOS 5D. Są to pola czysto informacyjne, to musi być pole techniczne. Jak np. w Rawie z EOSa 5D magiczne pole o adresie 0x0000044a - zmiana jego wartosci na którąś z podanych tutaj:
http://cpansearch.perl.org/src/EXIFT....html#LensType
po przekształceniu na postać szesnastkową daje informację dla DDP jakim szkłem zrobiono zdjęcie i uaktywnia bazę automatycznej korekcji dla tego szkła.
Może istnieje jakiś adres w Rawie 5D dla ALO?
ALO to nic innego jak arbitrarne połaczenie innych parametrów dostępnych w DPP (dostępnych dla wszystkich EOSów) a mianowicie Brightness+Contrast+Shadow. (Co do Highlight - nie mam pewności, raczej nie)
Testowałem na wielu plikach z różnych aparatów (ALO-enabled), porównując rezultaty ALO z tymi uzyskanymi ręcznie i zwykle polega to na tym, że wystarczy zmniejszyć Contrast (co nam zwęża histogram i pozwala) zwiększyć Brightness (histogram RGB! do prawej!) a na końcu dodać Shadows (gdzie kryje się główna analogia do ALO: Low, Standard i Strong).
Rezultaty w porównaniu do ALO są praktycznie identyczne, czasem z ledwie niewielkimi uchybieniami spowodowanymi niepłynną pracą w/w suwaków w DPP. Można to niwelować płynnie za pomocą bocznych ograniczników histogramu RAW (!), tylko po co? :rolleyes:
EDIT: Potwierdzam występownie niebieskiego pola (zamiast podglądu odszumianego wycinka) również pod XP. Zdarzyło się raz i nie powtórzyło więcej (pomogło ponowne uruchomienie DPP).
Chyba juz wiem kiedy sie pojawia to niebieskie pole w podgladcie NR.
Kiedy sobie stworzymy recipe z NR i wkleimy do pozostalych, to potem przechodzac na zakladke NR mamy aktywne pole APPLY. I podlglad NR dziala. Ale kiedy juz klikniemy APPLY, to wszystko ladnie bangla.
Potem jesli wrocimy ponownie do tej samej foty w ktorej juz zastosowalismy NR, to czasami pojawia sie ponownie aktywne APPLY (mimo braku przesuwania jakiegokolwiek suwaka) i jesli damy podglad NR to wtedy wysypuje mi niebieskie okno.
U mnie w dpp 3.7.2 jest to powtarzalne w 40% przypadkow. Win2003server+SP2.
btw, Witam ^^,