Swoją drogą, kit nie jest złym szkłem. Wszystko zależy od wciskacza spustu. ;)
Wersja do druku
Ja niestety nie mam nic szerokiego w cyfrze i dzisiaj musialem uzyć kita (musialem go najpierw znalesc bo raczej nie zywam) i przezyłem szok - jak to cholerstwa abberuje... przyzwyczaiłem sie do 50 mm f/1.4 i do 70-200 f/4 a tu przykra niespodzianka. KIT nie jest dobry do niczego i to nalezy zapamiętac :)
W porównaniu do 50/1.4 i 70-200 - tak. Ale pamiętaj, że szkła tele dużo łatwiej zrobić. Za dobre szerokie szkło trzeba trochę zapłacić, więc wg. mnie porównywanie go do stałek, albo świetnego tele jest nie na miejscu. :P
A sama jakość kita jest kwestią dyskusyjna. Jednym wystarcza, innym nie. A niektórzy wyczarują z niego foty lepsze niż z elek...
Myślę podobnie. Zależy kto jakie zdjęcia robi. Od czasu kiedy pół roku temu kupiłem 24-105 nie odpinam z body. Jakoś szerokiego mi nie brakuje, zresztą mam T 17-50 i kita. Tak sobie myślę czy nie sprzedać 17-50, bo jak coś ma mi leżeć miesiącami nieużywane to niech to będzie kit. Kupiłem 50 1,8 i teraz może w miejsce Tamrona C 85 1,8. A co do 24-105 to świetne szkiełko ostre od f4, świetna stabilizacja no i USM rakieta.
Kup 24-105 (nawe używane), masz lampe i 18-55 więc powinno wystarczyć. Potem zmieniasz kita na np. coś 10-20. Jak bedziesz chciał coś jasnego masz 50 1.8, ewentualnie potem 85 1.8. i Więcej nic ci nie trzeba.
No niby tak... Dziękuje za wszystkie rady, ale jednak ten 70-200/2.8 Sigmy korci - szczególnie po przeczytaniu recenzji na optycznych...
Czasem mi ten zakres by się przydał...a u mnie w zestawie go brak... mam 18-55, mam 50, a tak by sie uzupełniło 70-200/2.8. Później bym zbierał na 85/1,8
Miałem tę sigmę ( 70-200 hms apo ex 2.8 ) Zdecydowanie odradzam. Celność af czy rozrzut pomiędzy ff przy 70 i bf na 200 jest ogromna. Kupuj canona - przynajmniej masz pewny af ;)
Jak ja kupiłem 24-105 wolałem dopasować kadr do tego obiektywu i mieć piękne kolory, niesamowitą ostrość i plastykę "L" niż zapinać coś psełdo szerokiego (17 lub 18 przy cropie) i nie móc patrzeć na zdjęcie. Nie ma co porównywać tamrona, sigmy, kita czy 50/1.8. Jeżeli jesteś przekonany do sigmy 70-200 to masz linka http://www.allegro.pl/item774869601_...gwarancja.html