Zapytam z ciekawości: porównywał ktoś na ile procentowo (mniej więcej) eneloop'y są wydajniejsze od GP o takiej samej pojemności?
Wersja do druku
Zapytam z ciekawości: porównywał ktoś na ile procentowo (mniej więcej) eneloop'y są wydajniejsze od GP o takiej samej pojemności?
byłem na sali USC ... masakra, luksusy z epoki PRL = ciemna boazeria na ścianach i suficie, chyba 10 żyrandoli z 20W żarówkami :!:
linki z fotkami:
Jakie będą najpewniejsze ustawienia w takim przypadku, jaki zrobić pomiar światła, jakie iso, czas ... 580ex już mam + stofen, ale nie miałem czasu w USC dłużej zabawić :(
Wiem, że bez kompletnej wiedzy i doświadczenia wyrywam się z motyką na słońce, ale liczę na pomoc i doświadczenie forumowiczów, dla których takie warunki jakie dzisiaj rano zastałem w USC to chleb powszedni.
Z góry dzięki za pomoc :roll:
woooww... Nie za ciekawie...
Ze względu na to że nie ma od czego odbijać flesza to wg mnie wysokie iso - 800 lub wyżej no i pełna dziura na tym Twoim Tamronie lub jeśli dasz radę wszystko połapać zapnij tę 50kę i wtedy przysłona 1.8 - 2.
Żeby łapać parę razem w GO będziesz musiał przysłaniać do 4.
Błyskanie na wprost ale tylko żeby doświetlić.
Pstrykasz RAWy, balans bieli na kompie...
Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś mądrego podpowie.
PS
Podejrzałem EXIFy w Twoich samplach.
Wychodzi na to, że tragedii nie ma.
Miałeś 1/100, F/4, ISO200. Daj ISO na 400 lub na 800 i będzie git.
Ja obleciałem cały ślub, plener po ślubie (każde zdjęcie doświetlane) i 3/4 wesela na jednych eneloopach (na samym końcu zmieniłem na nowy komplet. Tyle że każde zdjęcie na przyjęciu było z lampą (ciemna sala jak ....brązowe ściany i sufit jakies 8 metrów nade mną - ogólnie masakra). Fotek było cos powyżej 900. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. ładowarka to BC-700. Szczerze polecam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja bym jeszcze spróbował walnąć w sufit z wyciągniętym odbłyśnikiem tak w 1/4 - ale to tak na próbę żeby zobaczyć co z tego wyjdzie.
Dzięki za cenne wskazówki :)
Cały czas ogarniam jeszcze lampę - czasami lampa (skierowana do przodu) odpali mi centralnie w obiekt, obiekt jest przepalony natomiast za nim jest ciemno.
1. Czy można "doświetlać" w zacienionych miejscach lampą skierowaną do przodu?
2. Jaki wybrać pomiar światła używając lampy? Matrycowy, uśredniony?
Czasami przesadzam z kalibrem pytań i niebawem zostanę zlinczowany, ale kto pyta ....:-D
Gixxxer, napisz jak Ci poszło.. Jakie wrażenia? Mam nadzieję, że sobie poradziłeś.
Wrzuć może jakieś foto...
No i mnie czeka pierwszy cywilny.
Jak to jest na cywilnym po kolei, żeby czegoś nie przegapić... :)
Cywilniak, to w sumie jakieś 17 minut wszystkiego. :)
Najpierw jest piękna recytacja urzędnika/czki, później przysięga, no i najważniejszy moment to chyba obrączki. Nie przegapisz, wszystko idzie szybko ale jakoś tak poukładanie, miarowo i bez pośpiechu. Później pewnie jakiś toast, szampan i pozamiatane.
Dasz radę. Po prostu fotografuj! :)