Odp: "kolory" obiektywow?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A porównywałeś je na tym samym korpusie?
tak
ale porównywałem też:
30D 10-22 vs. 5D MkII 17-40
z tym że bardziej pod kątem plastyki-ostrości, bo wiadomo że co puszka to kolor..
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Czepiacie się i tyle, zamiast robić zdjęcia :)
Mam wrażenie że właśnie je robią skoro mają takie obserwacje ;). A że Tobie nie przeszkadzają zafarby to nie oznacza że dla innych to jest rzecz pomijalna.
Są różnice znaczne, ideałem jeśli chodzi o puszkę (podkreślę - dla mnie) - był obrazek z 5D mkI
Jeśli chodzi o szkła - kolory z Summicrona-R 50/2
Tamron jest "musztardowo-żółty" i cięższy w obróbce, a np. Elmarit-R 90/2,8 baaardzo zimny ( z filtrem skylight jest ok),ale i tak łatwiejszy w obróbce. Systemowych mam bardzo mało, więc punktem odniesienia może być 100L.
Robię w RAW-ach, ale i tak obróbka zdjęć z jednych szkieł jest łatwiejsza, a z innych zdecydowanie bardziej pracochłonna.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
być może masz rację tylko ja nie zwracam na to zupełnie uwagi a zrobiłem już kilka plenerów 14tką samiego :)
jak się dłużej porobi zdjęcia, to zauważa się różnice
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
Co masz na myśli ?
Ja robiłem zdjęcia białego retro auta w plenerze Samyagiem i 35L W trakcie obróbki bylo znaczące przekłamanie koloru i utrata klarownosci obrazu w s14
Wtedy zrozumiałem że obiektyw to nie tylko ostrość.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Co masz na myśli ?
no ja nie wiem, co to jest niejasne
jeśli dużo się fotografuje i oglądać te zdjęcia, zrobione w różnych warunkach i różnymi obiektywami, to zaczyna się zauważać pewne subtelne właściwości szkieł jak np. oddanie kolorów (czyli transmisję, bo to pewnie powłoki przeciwodblaskowe wpływają na ten kolor)
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
kolor to ciężki temat większość ludzi nie rozróżnia kolorów, wystarczy spojrzeć na kolorystykę zdjęć początkujących, może kobiety mają łatwiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
kolor to ciężki temat większość ludzi nie rozróżnia kolorów, wystarczy spojrzeć na kolorystykę zdjęć początkujących, może kobiety mają łatwiej.
tu bym polemizowal. one znaja wiecej nazw, bo lubia sobie zasmiecac glowe takimi rzeczami. ale rozroznianie odcieni to jest osobna kwestia.
Trochę generalizujecie i lecicie stereotypami ;-)
Często widuję Panów w podobnych skarpetkach (różniących się odcieniem np. ciemny fiolet i ciemnoszary itd. itp.) u kobiet jakoś tego nie widziałam dotychczas :mrgreen: