http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68528037
Z czytej ciekawości: to podejdzie do 300D? :>
Wersja do druku
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68528037
Z czytej ciekawości: to podejdzie do 300D? :>
Ja sie tylko podpisze pod Tamronem.
Plener, kosciol, nieco wieksza sala bankietowo-slubna - Tamron 28-75 2.8 .
Bardzo sporadycznie 50 1.4 czy 70-200 2.8 (choc z ostatniego pleneru tak mi sie efekty z niego spodobaly ze musze wiecej fotek nim porobic).
USC, ciasniejsze sale, zdjecia grupowe - cos szerszego od Tamrona musi byc...
17-40 do kosciola, a Tamron do pleneru. Tamron tez by sie przydal w kosciele ale za wazki kat ma :(
A czy nikt z Was nie używa Sigmy 20/1.8? Widziałem trochę przykładowych zdjęć z kościoła bez lampy i przyznam że byłem pod wrażeniem.
Dziwne... nigdy nie zauwazylem tego feleru robiac w kosciele Tamronem :roll: . A mam go cos prawie 2 lata juz i zwiedzil cos ponad 20 kosciolow co najmniej ;) (nie tylko sluby).Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
no włąsnie też przymierzam si edo szerokiego kąta ślubnego :)
jak to jest z ta sigma 20/1.8 ... rozwazan tez tokine 20-35/2.8 .... który lepiej?
mam poki co słynnego juz tamronka :)))
Ja uzywam
Sigma 24-70 f/2.8 EX DG
i bardzo sobie chwale, jako uniwersalny obiektyw.
(chociaż brakuje mi czasami szerokiego kąta we wnętrzach i tele na plenerach, ale generalnie jako uniwersalny - git ;-)
O sigmie myślałem w kontekście mozliwości focenia bez lamp a w ciemnym kosciele 2.8 to za ciemno :(Cytat:
Zamieszczone przez markos7
Na razie używam Tamron i jestem zadowolony ale rzeczywiście brakuje mi bardzo szerokiego kąta.
Logger podziwiam Cię za odwagę, jeszcze nie masz skompletowanego sprzętu a już się na wesela wybierasz, pamiętaj jednak że trzeba mieć jeszcze za co zainkasować kasę a powtórki imprezy nie będzie.
Dobry sprzęt jest niezbędny ale śluby i wesela to są często "ekstremalne" warunki w których trzeba sobie dobrze radzić a tutaj ci pomoże tylko doświadczenie.
Więc kup sobie sprzęt, zrób kilka tysięcy fotek w różnych warunkach i jeżeli dojdziesz do skuteczności 75% wykonania b. dobrej fotki w każdych warunkach wtedy zacznij brać za to kasę.
ze tak wtrące OT: na jakim ISO robicie fotki ślubne?