gawryl: fotografia z greckiego foto-grafia - rysowanie swiatlem. nie pieprzonym burn toolem w Photoshopie.
ze tak to brzydko ale dosadnie zdefiniuje. w fotografii chodzi o naswietlenie zdjecia, nie o zeskanowanie kilku megapikseli na poczet beltania w szopce
EDIT: to jest moja osobista opinia, i nie musisz sie zgadzac. ani nikt inny.
ale ja w niemodny dzis sposob jednak rozgraniczam fotografie od grafiki komputerowej. ta pierwsza dla mnie polega na rejestrowaniu swoich wrazen emocjonalnych, pod wplywem patrzenia na swiat - na klatce filmu/matrycy. zdjecie to wizualny zapis wrazenia wlasnego postrzegania swiata. nigdzie nie ma mowy o obiektywizmie. wrecz odwrotnie.
grafika komputerowa to cos co nie wymaga wysilku zwiazanego z dostaniem sie w pozadane miejsce, szczescia z warunkami pogodowymi itd. itp. to cos co pozwala swobodnie eksperymentowac i w razie niepodobania korzystac z undo. w fotografii undo nie ma, bo nie cofniesz sobie chmurki i przywrocisz slonca. robisz tym co masz.
a skoro juz poruszyles temat np. filtrow polowkowych czerwonych - wyobraz sobie, ze ja takie filtry przykladam najpierw do oka, zanim zaloze na obiektyw. wiec, de facto, widze swiat tak jak to potem rejestruje na zdjeciu - bardziej, niz grafik komputerowy, ktory beltajac levelami i nakladaniami warstw, tworzy swoje prace :)
taki styl pracy to nie jest fotografia. nie umniejszajac autorom tego typu rzeczy, bo to tez wartosciowa dziedzina sztuki, w ktorej juz mozna bardzo dobre prace obejrzec (Karez jest MSZ znakomity). ale nie nazywajmy tego fotografia. malarze nie nazywali dagerotypii (czy jak to tam szlo) malarstwem i dlugo zajelo, zanim ta dziedzina, ewoluujaca do fotografii, zyskala status pelnoprawnej i samodzielnej dziedziny sztuki. nie bronie tego samego grafice. ale nie mieszajmy pojec. co innego jest naswietlic, a co innego namalowac. grafika z definicji jest blizej malarstwa. fotografia i film stanowia unikat na rynku sztuk wizualnych, bo jako jedyne operuja na swiecie substraktywnie - tj. dzielo powstaje na skutek redukcji elementow obrazu ktory sie obserwuje. malarstwo, rysunek, grafika, itd. itp. to sztuki addytywne, gdzie na gole plotno nanosi sie wizje. to sa zgola odmienne podejscia, definiujace kompletnie rozny proces tworczy i zupelnie odmienny styl pracy. jesli ktos tego nie widzi, to ajm po prostu sory...
sorki ze tak duzo, ale samo mi sie jakos napisalo :)