Jakby tak miał o 10 mniej na dole (18-75) to bym sie nie zastanawiał ani sekundy...
Wersja do druku
Jakby tak miał o 10 mniej na dole (18-75) to bym sie nie zastanawiał ani sekundy...
ok, dzięki. Mam jeszcze pytanie do tych kropek widocznych przez obiektyw. Jak wrzuciłem fotki na komputer to nie widać żadnych kropeczek. Fotografowałem też białe kartki przy maksymalnej przysłonie i można uznać, że czysto. Wiem, żę matrycę mogę przedmuchać gruchą. Jak natomiast wyczyścić matówkę w zasadzie nie przeszkadza mi to bardzo ale prośba o odpowiedz jeśli się ktoś orientuje?
Dokładnie tak samo jak matrycę. Najpierw grucha. Mniej stresu tylko :)Cytat:
Zamieszczone przez WojtekG
ja tez mam syf na matowce i wole w swoim trabancie nie grzebac, no moze przy odsprzedazy odwiedze zytnia :)
Czyli procedura czyszczenia matówki jest dokładnie taka sama poprzez uruchomienie sensor cleaning?. Trochę sie obawiam czy czyszcząc matówkę można strząchnąć jakiś bród na matrycę? Z drugiej zaś strony czy nie czyszcząc wcale aż do czasu kiedy zacznie to przeszkadzać nie spowoduje to, że do istniejący bród z upływem czasu złapie inny kurz i być może grucha nie wystarczy? A może najlepiej pocekać, aż z czasem zakórzy sie matryca i dmuchająć przy okazji na matrycę oczyścji się matówkę :?:
no istnieje jeszcze migawka... w tanich kompaktach matryca jest uruchamiana na czas zrobienia zdjecia w lustrzankach przed matryca masz jeszcze migawke ktora otwiera sie na ustalony czas, wiec czyszczac lustra i matowke nie powinienes sie raczej bac o zabrudzenie matrycy, uwazaj tylko zeby czasem nie dotknac migawki bo to strasznie czuly sprzet...Cytat:
Zamieszczone przez WojtekG
Uwaga. W 300D i 350D matówka jest plastikowa. Bardzo łatwo porysować. A wtedy trza wymienić (40zł).
wytrzyj sobie delikatnie patyczkiem do uszu na sucho - myślę o matówce - jak wyjmiesz obiektyw to widać gdzie są paprochy - lustro czy matówka
Nie polecam tej metody, chyba, że masz jakieś patyczki, które nie zostawiają włókien.Cytat:
Zamieszczone przez Semtex
Ja tak zrobiłem (najpierw sprawdziłem, czy po patyczkach nie zostają kłaki na szybie), a później miałem dwie godziny gruchowania, żeby usunąć kłaczki z matówki i lustra. Lepiej poszukaj jakiegoś miękkiego, nie pylącego materiału, nawiń go na patyczek i tym przetrzyj.
Cytat:
Zamieszczone przez feder
Moje nie zostawiają :p , wybrałem jakieś drogie i jest ok