pewnie za rok będzie 550 D, czyli odchudzona wersja 5 D w atrakcyjniejszej cenia coś w stylu przejścia 20D w 350 D
Wersja do druku
pewnie za rok będzie 550 D, czyli odchudzona wersja 5 D w atrakcyjniejszej cenia coś w stylu przejścia 20D w 350 D
No tak, ale HSS jest do d***, bo w uzyciu z krotkimi czasami drastycznie zmniejsza efektywna moc lampy.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
hehehe.. to dopal mi lampa w sloneczy dzien nikonem, zeby wyeliminowac cienie...
A ładnie to tak kopać leżącego?Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
Nikon i tak ma dziś swój pogrzeb, po co jeszcze przypominać takei drobiazgi? ;D
A co mnie Nikon, Pstrykon czy Smiena obchodzi?!? Przeciez rozmawiamy o 5D.Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
Dobrze by bylo miec za 3500 euro 1/500s i jeszcze dodatkowo HSS...
Ale coz, cala kasa w FF... a biedna puszka placze...
;] fakt w 5d zapomnieli (celowo?) o innych waznych rzeczach, niz tylko ff. ale to przeciez nie caritas tylko firma ktora ma na celu zarabianie kasy
1/500s w D70 jest tylko dlatego, ze matryca CCD to umozliwia. w Canonach jest CMOS i ten trik juz nie zadziala. w zamian jest matryca z ISO 100 a nawet czasem 50 i mniejsze szumy. cos za cos... pewnie, ze by sie chcialo, ale po prostu fizycznie nie moznaCytat:
Zamieszczone przez pn_
EDIT: kurcze, zdecyduje sie czy piszesz tu czy tam, bo nie wiem gdzie odpowiadac :D
Ja wiem, ze tak jest, ale po prostu szkoda, ze za 3500 euro jest tylko 1/200s. Nie zmienia to faktu, ze 5D wyglada na niezly aparat, FF powala, wyobrazam sobie jakosc fotek, tylko gdyby kosztowal 2000 euro, to bylby rewelacja.Cytat:
Qrcze, za 2000 to bym chyba kupil...
Pisze tu i tam, bo jestem milosnikiem fotografii, a nie akcjonariuszem ktorejs z firm :-)Cytat:
Niestety, tematy sie zbiegly. Ale to dlatego, ze 5D wywolal ogolne poruszenie.
Ciekawi mnie, jako ze nie licze na FF u Nikona w najböizszym czasie, jakie inne parametry bedzie mial D200, zeby moc podjac walke bezkonkurencyjnym w tej klasie cenowo/polkowej 20D.
Nie dziwi Was brak Digic!!! ? Kurcze chyba następny korpus będzie miał foveon zamiast cmos. Miały być lepsze szumy. Ja liczyłem, że będą lepsze sprzętowo nie programowo.
Wizjer 96% - buuu
Pozostaje tylko poczekać na cenę MkIIn. I wszystko się wyjaśni :)
tez sie dziwie, ze w nowych C nie ma +/- 5 EV tylko marne +/- 2 EV - bo 5 czesto sie przydaje: 1) gdy dobiera sie ekspozycje metoda IRE 2) gdy w manualu patrzy sie, ile jest przeswietlenia/niedoswietleniaCytat:
Zamieszczone przez pn_
zgadzam sie, ze za taka kase to smiech na sali :D