Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Dzięki! Tak właśnie myśle jednak wole się upewnić żeby nie kupić czegoś czego będe musiał się szybko pozbyć...
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Dzięki! Tak właśnie myśle jednak wole się upewnić żeby nie kupić czegoś czego będe musiał się szybko pozbyć...
Odświeżam wątek i proszę o opinie użytkowników Sigmy 100-300/4 po kilku miesiącach użytkowania.
Czy zachwyt nie minął?
Widzę teraz wersję z DG, ciekawe czy byłaby lepsza?
Poza tym zastanawia mnie, czy ktoś z was używał jej z telekonwerterem 2x, bo z 1,4 wiem, że dobrze działa.
z konwerterem 2x nie bedzie działać bo tworzy to minimalną przysłone f/8 przy ktorej AF nie działa.Cytat:
Zamieszczone przez Henryk
W teorii może tak, ale jak widzę często teoria rozmija się z praktyką, więc dobrze byłoby sprawdzić.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Zwłaszcza, że AF w tym obiektywie działał (raz dobrze, raz źle:wink: ) przy dużo mniejszym otworze niż 8.
A to też od body zalezy... z takim EOS 3 środkowy pkt AF zadziała :-)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Nie działanie AF przy obiektywie ciemniejszym niż 5,6 to sztuczne ograniczenie wbudowane w soft aparatu. Owszem, czujnik potrzebuje swiatła do pracy, ale jesli jest dużo swiatła zastanego (np. plaża) to tego światła nawet przez obiektyw o f11 będzie wpadało wiecej niż w pokoju przy żarówce przy f 2,8. A w takich warunkach (pokój, 2,8) 350D ostrzy.
Odswieze watek :)
Sa dwie wersje Sigmy 100-300 F4:
Sigma APO 100-300mm F4 EX IF HSM
Sigma APO 100-300mm F4 EX IF DG HSM
Wiem ze ta druga rozni sie jedynie "przystosowaniem" do DSLR'a i jakimis powlokami, warte jest to zachodu? DG jest o jakies 600zl drozsza od tej bez DG, jest sens doplacac?
Ja sie moze nie znam - ale o co chodzi z tymi przeslonami - czemu powyzej 8 nie bedzie dzialac?
Witam
Przepraszam ze odświeżam, ale coraz poważniej przymierzałem się do 70-200 f/4, az tu nagle zobaczyłem tą sigmę. I mam poważny dylemat. Jeśli chodzi o przeznaczenie - zdecydowanie sport (głównie motocross/enduro). Czy ktoś może miał okazję porównać prędkość AF tych dwóch obiektywów? Dodam że body to 1D MK1. Szczerze mówiąc zakres ogniskowych w sigmie odpowiada mi bardziej, a cena używanych egzemplarzy jest bardzo przystępna.
Byłbym wdzięczny za pomoc, bo funduszy coraz więcej, a w głowię tylko mętlik.
Pozdrawiam!