-
450d ...
A ja dorzucę punkcik do 450d ;)
Ergonomia (dla mnie) na tym samym poziomie
na -
Środkowy punt AF o tej samej podwyższonej precyzji boczne ze słabszą ale ich nie używam ... - i tylko to może wyraźnie przesądzić o przewadze 40d ... - ale to w przypadku jak ktoś robi TYLKO portery z bliska z małą GO
Zresztą jakoś właściciel 5D mają to samo (problemy) z tymi bocznymi punktami i dają sobie jakoś radę ;)
na +
ale też i ... 450d ostrzy w trybie LiveView ... a 40d nie .... - czasem się przydaje ... w statycznych fotkach .... (w makro .... i właśnie w statycznym portrecie z bliska .... - w tym trybie ostrzenie jest wolne ale mega dokładnie - właściwie otrzymuje się podręcznikowy rozkład GO - i dokładnie to samo co ma 40d z podwyższoną precyzją bocznych punktów AF)
na+
poza tym dla mnie bardzo ważne ->
450d jest wyraźnie mniejszy i lżejszy od 40d .... - i dlatego mam 450 a nie 40d ...
oraz .... 450d bez problemu radzi sobie z jasnymi stałkami i innymi dobrymi obiektywami itp .... podobnie jak 40d ....
co szkiełek ...
to najlepiej kupuj do razu docelowo ... czyli raz a dobrze .... przynajmniej będziesz zadowolony ....
70-200 - koniecznie ....
i do tego coś z dołu ....
kup Tamrona 17-50 ... ze światłem 2.8 od Cichego (sprawdzony i ostry)
a potem stałkę 50'kę (najlepiej ze światłem 1.4 lub wersję 1.8 też OK ->daje radę)
-
Co do pytania szkła sigmy czy Canona to od niedawna mam sigmę 24-70 2.8.
Sprawuje się rewelacyjnie i chyba już zostane przy tym szkiełku. Kupiłem używane w bdb cenie (cena nowego to chyba przegięcie). Jednak przy małej puszce nie wyobrażam sobie tego obiektywu. Jest duży i idealnie pasuje do 30D. 450D na pewno jest wygodny z kitem i podobnej wielkości obiektywami. Fajny, spacerowy, w sam raz w małe kobiece rączki.
-
40D + Canon 17-55 IS f/2.8 to jesli nie wiesz czego ci trzeba.
różnice między 40D a 450D jest troche więcej niż wyżej kolega napisał. Po primo zakres tonalny i obrazowanie w 40D jest lepsze.. i przez to seria xxD ma przewagę nad xxxD. a po drugie AF jest lepszy niż w xxxD i to sie czuje.
-
Ja jestem za tym żeby autor wątku rozjerzał się także za używanym sprzętem ;)