Dzisiejsza sesja pani ziębowej :)
a) 1/80s f7.1 ISO 800
b)
c) rodzinna sprzeczka...
Proszę o opinię o tych zdjęciach!
Pozdrawiam
Zigi
Wersja do druku
Jedynka i dwójka b. dobre, jedynie w ostatnim nie wiem czy nie lepsza byłaby ostrość na tego zwróconego do "nas" przodem, ale być może się mylę :-).
popieram robsona ale tez sie tobie nie dziwie , to sa sekundy na sfotografowanie wroblowatych ptakowCytat:
Zamieszczone przez Zigi
a pozatym masz b. ladne zdjecia
Dzięki za opinię.
Jesli będę miał okazję to postarm sie rady uwzględnić. Sama samiczka zachowywała się z ogładą ale jak się już zeszły to zaczął się młyn. W dodatku trwało to okoo 4-5 s co raptem pozwoliło mi zrobic serię 4 zdjęć (raw), potem samiec odleciał. Jedyne sensowne to własnie to które zaprezentowałem - na pozostałych widać tylko ruch par
Zdjątka piękne ;)
powiedz czym je zrobiłeś, nie wierzę że sigmą :D
A jednak sigma :).Cytat:
Zamieszczone przez AdrianP
Cała tajemnica: omawiane zdjęcia to pełne kadry zrobione z odległości około 2,5 metrów w raw. Wywołane C1 bez ostrzenia, potem już tylko odszumienie i USM samych ptaków juz po zmniejszeniu - parametry zależne od tego co otrzymałem z aparatu dobierane indiwidualnie.
Witaj
Zięby zdecydowanie lepsze, choc LD nieco uszkadza kompozycje, "Rodzinna sprzeczka" to dobry wstep do tematu ptasiej kłotni (pierwszy ptak tyłem bez widocznego dzioba, drugi zbyt daleko po za głebia ostrosci, i cosik mi sie wydaje ze to pion z poziomu. Twoja Sigma jest na pierscieniu mocowan do głowicy? )
Modra - bałagan, bałagan i jeszcze raz bałagan.
Pliszka zółta - swiatło , przepalenia, kolor bez odpowiedniego nasycenia i trzawy przebijajace ptaszka.
Pozdr
rafał gawełda
Kłótnia i dwie pozostałe zięby to pełne kadry - dla kłótni światło mnie niestety nie rozpieszczało 1/80 przy F9 dla ISO800 . Co gorsza wierciły się ptaszki jak wściekłe i zamiast na samiczkę ostrość wyszła na samca, który ją w ułamku sekundy zasłonił. Możliwości poprawki już nie było. Ale co tu dużo gadać mój brak refleksu do błyskawicznej korekty :(.Cytat:
Zamieszczone przez Ptaku
Sigma niestety nie ma swojego mocowania statywowego. Całość wisi na aparacie przypiętym do statywu i jest deczko podatna na wstrząsy.
Pliszka i modraszka to niestety cropy co odbija się niekorzystnie na jakości, w dodatku wykonane z ręki (w przypadku modraszaki plułem sobie za to w brodę).
Pozdrawiam
Zigi
serią go...serią !!!!