A tak wyglada ze mimo szumu wokol tej opcji to ma ona bardzo marginalne znaczenie i brana jest pod uwage (choc nie niezbedna) tylko przy bardzo trudnych scenach oswietleniowych.Cytat:
Zamieszczone przez Ramirez
Wersja do druku
A tak wyglada ze mimo szumu wokol tej opcji to ma ona bardzo marginalne znaczenie i brana jest pod uwage (choc nie niezbedna) tylko przy bardzo trudnych scenach oswietleniowych.Cytat:
Zamieszczone przez Ramirez
To znaczy, że tę funkcję mają tylko obiektywy Canona (i to też nie wszystkie)? Kiedyś sprzedawca w sklepie foto przekonywał mnie, że niektóre nowe Sigmy podobno już to mają.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ta funkcja może okazać się ważna przy robieniu zdjęć z fleszem z niedużej odległości. Wtedy są największe szanse na przepalenie lampą niektórych elementów zdjęcia.
Hmmm... zle myslisz.Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Kazdy obiektyw z bagnetem EF (Tamron, Sigma itp) przekazuje na jaka ogniskowa jest ustawiony = lampa z tego korzysta i do exifu da sie wpisac.
Ale tu chodzi o E-TTL II a dokladniej - przekazywanie odleglosci na jaka ma ustawiona OSTROSC a nie na jaka OGNISKOWA jest ustawiony.
I tu ogolnie mozna powiedziec ze tylko szkla Canona z USM to maja.
Gdyby jakis inny producent wprowadzil ta dogodnosc to na pewno nie omieszkalby o tym glosno trabic i sie chwalic. A jedyne co maja nowe Sigmy to marketingowy znaczek DG - czyli optymalizowanie pod dSLR (mimo ze te bez DG rownie swietnie sobie radza, wot wymog marketingu), co NIE oznacza jednoczesnie ze przekazuja info o nastawie odleglosci ostrzenia do body z E-TTL II.
...i głupim umietra! :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
i po co komu takie bajerki jak nikt nie co z tym zrobić?
To może jeszcze odświeże temacik ;)
Przymierzam się do kupna szkiełka reporterskiego - z tego co poszukałem w necie Tamronik (28-75 f/2.8) wypada najlepiej. Chciałbym nim jakieś macro jeszcze robić - jak on się do tego nadaje ?
Do Macro polecam szkla Macro :mrgreen: Nie sugeruj sie slowem 'macro' w nazwie tamrona ...on nie mam z tym nic wspolnego ;)Cytat:
Zamieszczone przez ripek
A nawet nie wiedzialem ze to ma "macro" w nazwie. Ale generalnie jeśli bede chciał zrobić "pscółke" to wyjdzie mydło - skoro podobno tamron jest ostry ?
No właśnie - jak jest z jego ostrością? Po prostu jak wydam półtora tysiąca to nie widzi mi się wyostrzanie zdjęć. Po prostu chce pomniejszyc i sruu do web'a :)
Ma - Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical IF Macro :)Cytat:
Zamieszczone przez ripek
Tutaj nie chodzi o ostrosc tylko o skale odwzorowania obiektywu - Tamron ma skale ~1:4, takze jak widac slabiutko. (obiektywy Macro posiadaja skale 1:1)Cytat:
Zamieszczone przez ripek
Tak sie niestety nie da. Zdjecie po zmiejszeniu trzeba zawsze troszke wyostrzyc.Cytat:
Zamieszczone przez ripek
Ale generalnie jest ostrzejsze duzo od kita ? Do druga rzecz o którą mi chodzi poza światłem.