Fotki są PO OBRÓBCE.
Wersja do druku
mi sie kolorki podobaja, tylko fotki chyba troszke przeostrzone, tak czy owak, prosze o jak najwieksza ilosc nie testowych zdjec (pare w pelnej rodzialce)
Dzięki za n-ty już test szkiełek.Pozdrawiam
Cichy, poza świetnym okiem masz doskonałe opanowanie softu - co tu dużo gadać:)
Podstawową wadą tego obiektywu jest brak jakiejkolwiek komunikacji z korpusem co się wiąże choćby z upierdliwością pracy na roboczej przysłonie. Potwierdzenie ostrości w stylu dandeliona też by się przydało ale jak podpinam 85L do 5D z matówką EE-S to da się ręcznie wyostrzyć chociaż to tez męczarnia dla kogoś kto jest przyzwyczajony do AF.
Co do wyników porównania to oczywiście zaskoczenie, ale już nie pierwsze i powtórzę się po raz kolejny jak napiszę że zamiast 50L kupiłem Sigmę 50/1.4 bo jest optycznie lepsza :-). No ale Sigma ma kiepski ale jednak dający się używać AF i normalnie komunikuje się z body.
Obecna cena za 85L to jest jakieś nieporozumienie i nigdy bym tyle za ten obiektyw nie dał (zapłaciłem ok 1/2 dzisiejszej ceny za używkę w stanie sklepowym też zastanawiając się czy warto :-) ), wcześniej używałem wersji 1.8USM i byłem bardzo zadowolony.
Tak na marginesie to 1.8USM mniej łapie flary pod światło niż 85L II i jest mniej ostra na tych samych przysłonach, więc przypuszczam że będzie porównywalna z Samyangiem poza winietą.