witam ,
mam w 40d firmware 1.0.3 i czy mogę od razu uaktualnić do 1.1.1?
Wersja do druku
witam ,
mam w 40d firmware 1.0.3 i czy mogę od razu uaktualnić do 1.1.1?
Możesz.
Nie wiem, czy to jakiś "oficjalny" problem. Mam to u siebie, parę osób na forum zgłosiło coś podobnego, na zagranicznych też parę podobnych spraw znalazłem.
Na 400D miałem mniejszy rozrzut niż z 40D. Chyba będę musiał poprosić jakiegoś Poznaniaka z 40D o mały cross-test sprzętu, coby ostatecznie ustalić, gdzie jest kłopot. Są chętni do pomocy?
Update zrobiony. Szybki test. 14 strzałów na dworze na różne odległości. 85mm @f/1.8, ISO100, 1/400: 1xBF, 3xFF (wszystko o kilkanaście metrów), 1x.. no może i mógł tak złapać. Reszta w punkt. Większych zmian nie odnotowałem...
Poki nie bedziesz robil krajobrazu 85 1.8, to mozesz nie wiedziec co gryzie AF, ze tak chodzi ;)
Widac crop czasem nie sluszy 85 robiac z niej tele-morele :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tez zrobilem update i nic nie zauwazylem, nawet jasnosci swiecenia podswietlenia AF nie zauwazylem :) Moze to minimalna zmiana...
A wracajac do 85, to faktycznie przy kontrastowym obiekcie w kadrze gdzie na okolo jest cos bialego typu np. snieg robi nie tak jak powinien.
Tam raczej chodzi o to, że wspomaganie AF włącza się teraz nawet gdy jest dość jasno.
Nie chcę robić tu OT, ale dziś znalazłem coś takiego:Cytat:
A wracajac do 85, to faktycznie przy kontrastowym obiekcie w kadrze gdzie na okolo jest cos bialego typu np. snieg robi nie tak jak powinien.
orazCytat:
Zamieszczone przez To fragment opinii o 50D
To jest jak dokładny opis moich objawów.Cytat:
(...)yeah i was messing around with MF adjust and what not, but even at its best it would be like 3 tack sharp 1 WAY oof, 2 tack sharp 2 way oof, 5 tack sharp, 3 way off. The random focusing was random beyond any degree of microadjust, it's just obvious it's nothing to do with that in the overall sense of things (of course perfect calibration is important ultimately). My 40D did the same and 20D was similar (maybe even worse when lighting was weaker, but perhaps better than 40D/50D when lughting was strong, not sure yet).