Różne są filozofie - ja uważam ze zdjęcie to materiał gotowy do oglądania a naciśniecie migawki to tylko jeden z etapów. Stąd pewnie wzajemne niezrozumienie - bylem pewny że wg Ciebie do uzyskania takiego efektu wystarczy kadr tylko "doblendzić" ;)
Wersja do druku
Różne są filozofie - ja uważam ze zdjęcie to materiał gotowy do oglądania a naciśniecie migawki to tylko jeden z etapów. Stąd pewnie wzajemne niezrozumienie - bylem pewny że wg Ciebie do uzyskania takiego efektu wystarczy kadr tylko "doblendzić" ;)
jak dla mnie to są dwa zdjeci tło to HDR a modele zdjęcie w studjo
promienie słońca na postaciach to nowa warstwa w PS biała kropka filtr rozmycie promieniste krycie na jakies 45% i sporo zabawy z krzywymi cienie w PS to nie problem.
tło robione jakimś szerokokątnym obiektywem, jeśli chodzi o postacie nie widac zniekształceń od szerokiego kąta ale moge się mylic
Rowniez uwazam, ze niektorzy zbytnio kombinuja. Odpowiednio przymknieta przyslona plus odpowiednio mocny blysk i mamy taki efekt.
Nie wiem czemu doszukujecie sie tutaj studia i fotomontazu, przeciez rozstawic kilka swiatelek mozna i w plenerze - i chyba tak wlasnie zostalo zrobione.
gwarantuję Wam że nie było tu fotomontażu.
a małżeństwo na zdjęciach to również para fotografów
ich strona to www.fotograf24.pl
polecam do obejrzenia.
oni również mają podobną technikę obróbki zdjęć.
kiedyś poznałem ich podczas focenia na jednym z wesel ale mimo sympatycznych rozmów nie zdradzili tajników postprocesingu
no cóż - mój warsztat - moja tajemnica.
blenda + lampa z plastrem miodu (polecam http://lightingmods.blogspot.com/200...id-part-2.html)
trochę zabawy w PS i działa
tak na marginesie to sam dłuuuuuugo próbowałem zrobić takie efekty i już jestem na finiszu :)
pozdrowionka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tak na marginesie
na tym zdjęciu
http://tkacz.dokuro.org/kasiabrzuszkowe.jpg
widać jak różnią się zdjęcia sprzed obróbki (prawe ) i obrobione (lewe)
Foto wklejane ale do końca nie jestem pewien bo małe te foty i wiele da się ukryć, tło osobno i oni ręce i rękawy nie idą równo z tłem jak na szeroki przystało ;) Wiadomo praca na warstwach i jakimś plugu pod PS-a. Efekt ładny i sporo pacy widać. Bardzo podobny efekt można uzyskać. Przy pomocy blend i lamp. Jak będę miał trochę czasu to zrobię i wkleję.
pozdro