...już czekam za canonem 70-200/4L a potem extender 1.4x i testowanie
Wersja do druku
...już czekam za canonem 70-200/4L a potem extender 1.4x i testowanie
No i jak - ktos w koncu ma 70-200/4 z TC1.4x i moglby cos na ten temat powiedziec?
Ma :-D
Działają wszystkie punkty AF.
Co do szybkości - w słoneczny dzień - nie ma różnicy. W sztucznym świetle jeżeli jest jasno (testowałem przed chwilą, ekran laptopa uznaję za "jasny"), to nie zauważyłem wielkiej różnicy. Jeżeli jest tak sobie (pokój oświetlony jedną żarówką 60W), to z extenderem jest dużo wolniej.
G.
Poprawka - jest dużo wolniej na 200mm x 1.4 = 280mm, jeżeli np. obiektyw jest ustawiony na nieskonczoność i chcę przeostrzyć na coś odległego o 2-3m. Jeżeli potem przeostrzam na elementy znajdujące się w podobnej odległości, to już jest szybko.Cytat:
Zamieszczone przez drrrl
Jeżeli obiektyw z extenderem ustawię na ok. 140mm, czyli odpowiednik 200mm bez ekstendera, to różnicy takiej już nie ma. Z paru takich testów można by wysnuć wniosek, że przy podobnej ogniskowej efektywnej obiektyw z extenderem zachowuje się podobnie lub nieco tylko wolniej niż sam z siebie.
Mógłbyś się podzielić jakimiś samplami? W sumie to interesuje mnie spadek jakości (bo że jest, to wiadomo).
Z telekonwerterem Sigmy 1.4x EX APO sampla umiescilem tutaj:Cytat:
Zamieszczone przez sal
http://canon-board.info/showthread.php?t=5829&page=2
Spadek szybkosci autofokusa jest zauwazalny, aczkolwiek w moim odczuciu do zaakceptowania. Wiele szkiel z nizszej polki cenowej nie ma tak szybkiego autofokusa bez podpinania do nich dodatkowych spowalniaczy.
D.
E. No to calkiem niezle. Ciekawe jak z TC1.4 Canona. Bo w sumie chyba jednak byl wolal takowy...Cytat:
Zamieszczone przez dom3k
Ten test powinien wszystko wyjaśnić
http://www.photozone.de/8Reviews/len...00_4/index.htm
Jak doczekasz do soboty, to coś porobię i wrzucę (bo chyba chcesz jakieś porównawcze, a nie przypadkowy wycinek z TC, tu inny przypadkowy wycinek bez TC)Cytat:
Zamieszczone przez sal
A gdzie taki telekonwerter można zanabyć?Cytat:
Zamieszczone przez dom3k