Pewnie czytali nasze forum i prfc. Uznali, że nie chcą się bić z Sigmą i mistrza FF / BF.
Wersja do druku
Pewnie czytali nasze forum i prfc. Uznali, że nie chcą się bić z Sigmą i mistrza FF / BF.
Ja uważam, że po prostu mają zerowe doświadczenie lub poza licencją na bagnet nie dostali zgody na AF, cholera ich tam wie. Przecież silnik mają, bo wersja do Sony posiada jakiś...
Poza tym wersje na m42 tego szkła chodziły swego czasu na allegro za ok 2k PLN, więc amatorzy MF są...
narzekacie, jakbyscie w swoich korpusach mieli pokrywajace kadr dostatecznie gesto punkty AF ;)
a z rozkladem czujnikow typu 20D itp. to sorki, ale napalanie sie na AF w szkle o papierowej GO jest jak pogon lysego za grzebieniem ;) no chyba, ze ktos naprawde komponuje wszystkie zdjecia tak, ze pod centralnym czujnikiem ma jedno oko modelki lub cokolwiek, na co ma byc nastawiona ostrosc. i jeszcze do tego uwaza, bo jak mu sie modelka ruszy, to do nastepnego czujnika AF jest jak stad do LA... ;)
popatrzmy na sprawde nieco bardziej realnie... AF jest cool, ale przy takim pokryciu czujnikami to ja w portrecie naprawde nie widze powodu do bicia piany :)
To prawda. Jest ich mało. Popyt mocno spadł, bo mocno odmitologizowano super jakość MF stałek. Dużo z nich jest na prawdę ekstra, ale skoro można za prawie 2 razy mniej mieć nówkę 1.8 z AF, to sens zakupu starego MF z przelotką mocno spada.
Przecież Canon ich nie wpuści do tego biznesu, to jasne jak szkła które robi :lol: Co innego Sony, które samo ledwo co potrafi sklecić (pomijając spadek po Minolcie), więc tutaj alians jest oczywisty i dodaje splendoru producentowi PlayStation. Jakby to wyglądało, Canon z Zeissem czy może Zeiss z Canonem? :lol:
Poćwiczy. Akustyk, uwierz mi na słowo, że wystarczy trzymać się powyżej 1/125 (jedna para na forum pisze nawet o 1/640 :) ) i na cropie da się żyć z focus&recompose.
Pełna klatka to już zuuuuuupełnie co innego, tu procent keeperów jest zdecydowanie mniejszy, przynajmniej na początku.
Oczywiście piszę o portrecie, f/1.2, 20D ;) i MFD (90cm).
to nawet nie tak. Sony ma, o ile mnie pamiec nie myli, silne udzialy w Zeissie. i w Tamronie, nawiasem mowiac.
przy czym, ja bym tego nie przecenial. Sony klepie tez matryce do malpek, ekraniki LSD i cala mase czesci, ktore potem laduja w produktach firm trzecich. podstawowym czynnikiem decyzji jest tu bakszisz i jesli Sony obliczy, ze na sprzedazy podzespolu/produktu X pod Canona zarobi wiecej niz na ograniczeniu go do wlasnego systemu, to go wypusci pod Canona. sorry Winnetou, ale biznes is biznes :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale focus&recompose mozna tez robic szklem MF ;) i w tym wypadku w sumie problem istnienia AF nie odgrywa roli.
mnie bardziej chodzilo tu o sugestie, ze mozna dzieki servo uratowac zdjecia, na ktorych obiekt/fotograf sie poruszy. i tej mozliwosci, majac na uwadze rzadkosc czujnikow AF, ja bym osobiscie nie przecenial :)