-
to jak nie chcesz pokazać publicznie przyślij mi na priva,obiecuje nie będę się śmiał :mrgreen:.A poważnie to coraz ciężej znaleźć lab gdzie zrobią dobrze z analoga ,ja już tak sie wq... że kupiłem dwa powiększalniki i Jobo do remontu,tylko że nie mam kiedy tego odpalić i dalej jak palant latam do labu.
-
Wszystko poskanowane, tylko zaliczylem zwies swojego stacjonarnego kompa :(
Dziś laptop, a jutro powrzucam wsio jak leci. Kolor szyba (odbitka) vs. negatyw, i B&W jw.
-
uchyl na szybko rąbka tajemnicy jak tam skany z odbitek,bo to mnie ciekawi najbardziej ,a jutro z wielkim zainteresowaniem obejrze przykłady.
-
trochę połączyliśmy chyba dwa wątki, ale niech będzie ;)
Wnioski na szybko są dwa:- Scan odbitki w 4800dpi waży ~ 35 Mb!
- Ziarno jest wyraźnie mniejsze (chociaż dla mnie nie jest to jakimś wielkim plusem) a kolory mniej nasycone. Ale niewykluczone że kolory to przede wszystkim kwestia obróbki labu.
-
no to daj wycinek każdego ;) np 200x200pix
-
W pracy jestem :p
Niektórzy tak mają bez sensu :mrgreen:
edit: żeby nie rzucać słów do końca na wiatr, do h. 20:00 pojawią się obiecane sample ;)
-
XLesio
wstaw całe zdjęcia tylko zmniejsz w PS o taką samą wartość oba np 10% , czyli skan z negatywu i odbitki.Mi skany z negatywu w rozdzielczości 7200 dpi zapisane w TIF i 48 bitach zabierały ok 400Mb,3600dpi to coś koło 100Mb.Skanuje w tej chwili w 2700dpi w 24bit.
-
Ja zeskanowałem wczoraj kolor i B&W w 4800dpi, ale zapisałem w jpg. Kolor jechał na 48 bit, a B&W na 16. A więc w najwyższych ustawieniach. PS jeszcze do mnie nie doszedł, ale mam jakieś inne narzędzie, więc nie ma problemu. A wielkością jestem zszkowowany, dlatego że negatyw na 4800 ma ok 3.5 Mb, a więc 10_tą część tego co skan ze szkła.
-
Paenka,XLesio
czy Wasze skanery mogą skanować średni formar z negatywów?
-
niestety moj nie ma takowej przystawki :/