Wywoła raczej :shock: a potem :( a na końcu :lol: Wspomniałem zresztą o cenie na początku mojego postu. A to :-D będzie wywołane w przypadku, jak ktoś go kupi okazyjnie lub na cenę nie będzie po prostu zwracać uwagi.
Wersja do druku
Dlaczego na "polskich" forach, jeżeli już jest "uśmiech" to od razu - "politowania"? Jago napisał, że kupił tanio i okazyjnie. Nie można napisać - "ale fajnie, że udało Ci się tak korzystnie kupić". Nie - trzeba wystrzelić uśmiech politowania. To po części przyczyna, że coraz rzadziej tu zaglądam.
Jago - do tego obiektywu nie pasują konwertery Canona - ale z tego co wiem, pasuje konwerter Kenco 1.4
Dzięki za informację. Próbowałeś z Kenko 1.4 :?: Jeśli tak, to napisz co i jak. Z tego co wiem, to były jakieś różne wersje tego konwertera i nie wszystkie pasowały pod Canona - szczegółów jednak nie znam.
Tylko rodzą się też pytania:
- czy strata światła jest do odrobienia,
- czy stosować oszczędności i nie inwestować w szkła,
- jak będzie wyglądać jakość i zniekształcenia,
- jak będzie działać AF (teoretycznie do f 5,6 powinien działać),
- czy z np 50/1,8 lub 28/1,8 stworzy użyteczne makro,
- ponadto czy tak, jak zapewnia producent wersja ta przenosi wszystkie informacje pomiarowe z obiektywu do elektroniki aparatu (autofocus, pomiar światła, przesłonę, itd.) :?:
Na powyższe pytania należałoby znaleźć odpowiedź zanim się ktoś zdecyduje na ten konwerter. Wiadomo, że jak już wydać sporo kasy, to na coś, co dobrze współdziała z body i z fotografującym - a Kenko jest firmą niezależną :!: Ogniskowa 420 jest kusząca :neutral:
Kolego sympatyczny, czy tobie się wydaje, że ja wyśmiewam Jago za to, że kupił ten obiektyw? Jemu się trafiło (pogratulować), ale co z tego? Drugiej takiej okazji prędko nie będzie. W ogóle będzie ciężko kupić z drugiej ręki, bo to nie jest popularny lens, głównie przez swoją cenę z kosmosu. To mogłaby być ciekawa alternatywa dla 70-200/4L (z i bez IS) i zwykłego 70-300 IS 4.5-5.6, ale nie za taką kasę.
Wcale tego tak nie odebrałem.
Dziekuję.
Zgadzam się z Tobą - na Allegro nie ma żadnej sztuki, co o czymś świadczy :!: A cena nowego jest wg mnie z krańców wszechświata - wolałbym już dołożyć do Canona 100-400.
Czemu nie chcą spuścić z ceny (w przypadku np 17-85 po obniżce stał się on w miarę "chodliwy" - a więc się opłacało) :?:
Teoretycznie do f 5,6 to AF powinien działać :!::?:
Kenko 1.4 z najnowszej serii działa bezproblemowo z 70-300 DO
(Body 5D)
sam sprawdzałem, AF działa zupełnie normalnie, może i jest jakiś spadek szybkości ale niezbyt zauważalny
specyfika tego szkła wymaga jednak przy dłużej ogniskowej lekkiego domykania przysłony, wtedy i jakość jest zadowalająca :-D
Parę fajnych uwag i tricków o Kenko i obiektywach Canona na tej stronie - w tym 70-300 DO:
http://atinyblip.com/photography-stu...teleconverter/
Pozdrawiam.
Chyba dlatego, że podobno ta soczewka DO jest piekielnie droga w produkcji. To jest chyba też jedna z przyczyn, że póki co nie rozwijają szerzej tej technologii.
No tak ale na długim końcu z TC 1.4 masz już praktycznie F8 także może być kiepsko. Jeszcze raz powtórzę: u mnie w 20D Af-a już praktycznie nie było. Tzn. coś tam próbował ustawiać ale to było zawracanie głowy.