no tak i to jest smutne.... :(
Wersja do druku
no tak i to jest smutne.... :(
Witajcie po kilkudniowej przerwie:)
To był m.in. czas, kiedy mogłam zapoznac sie z moim 350D i porobić pierwsze zdjęcia (niestety moja praca nie pozwala mi na bieganie z aparatem wtedy, kiedy tylko zapragnę...)
I oczywiścei pojawiły się pierwsze dylematy. Związane przede wszystkim z kopiowaniem i obróbka zdjęć.
1. Cz korzystać z oprogramowania dołączonego do aparatu. Chodzi mi głównie o konwesę plików RAW do jakiś bardziej standardowych. ?
2. Do jakiego formatu najlepiej je konwertować: do TIFF czy JPEG?
3. Dojakiej rozdzielczości (dpi)? (eby je możnabyło np. wywołać)
i inne problemy:
4. te kitowe obiektywy są strasznie ciemne. Żle mi ostrzą nawet, gdy nie jest tak ciemno... (musze biegiem przerobić moja Sigmę...)
5. tryb P różni się od tego w eos300 - nie można oddzielnie ustawić czasu i przesłony, zmieniają się zaleznie
6. bardzo szybko wyładowuja mi się batery pack na baterie paluszki
Jesli możecie mi pomóc i odpowiedziec na moje pytania, będę wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie:)
nie martw sie wszyscy tak maja :-)Cytat:
Zamieszczone przez woman
Ja korzystam z Digital Photo Professional Canona albo PS2 zalezy czy jestem w domu czy w pracy, podobno PS2 jest lepszy.Cytat:
1. Cz korzystać z oprogramowania dołączonego do aparatu. Chodzi mi głównie o konwesę plików RAW do jakiś bardziej standardowych. ?
jesli chcesz dalej obrabiac np w PS to najlepiej do tiff i to 16 bit jesli nie chcesz juz obrabiac to jpgCytat:
najlepjej jest jak ma 300 dpi ale wielu to potwierdzi i przy 240 dpi tez jest niezle, jesli wieksze wydruki np 70x100 (nie odbitki) to i tak wiadomo ze oglada sie je z wiekszej odleglosci wiec podobno nawet 72 dpi wystarcza ale generalnie im wiecej dpi (do 300 wiecej nie ma sensu) tym lepiejCytat:
tak poprostu jest, paluszki podobno nie starczaja na zbyt dlugo pozostaje dokupic dodatkowe akku moga byc oryg. albo w cenie oryg. ze 4 podrobki ktore niejednokrotnie sa lepsze (wieksza pojemnosc)Cytat:
6. bardzo szybko wyładowuja mi się batery pack na baterie paluszki
50/1.8 :>Cytat:
Zamieszczone przez woman
Chyba oszukujesz ;) Tak jest zawsze.Cytat:
5. tryb P różni się od tego w eos300 - nie można oddzielnie ustawić czasu i przesłony, zmieniają się zaleznie
W 300v tez nie mozna ;-) I tak wlasnie ma byc
Dzięki za (p)odpowiedzi:)
Jac,
PS2 - to PhotoShop2...? Bo ja korzystam z PS 7.0.
Digital Photo Professional Canona - to jedyny na razie program, który mam do obróbki plików RAW.
Tomasz,ozcywiście masz rację co do pyt.5:) Coś mi się porzestawiało:)
Cytat:
Zamieszczone przez woman
Witam Witam :) i ciesze sie ze rośnie następny canon'ier z mojej okolicy :) moze za niedługo jakies plenerki zrobimy z ekipą z Katowic? Proponuje Chorzowskie zoo :D ;) :)Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
taka odpowiedz na wypad chłopaków z Wawy :D
pozdrawiam
(nie Jac, ale też chyba wiem;)) PS2 - to Photoshop CS2 czyli mówiąc inaczej Photoshop 9.0Cytat:
Zamieszczone przez woman
Ogolnie to rzecz gustu i wymagan. Ja probowalem i EOSViewera, i DPP i... wywalilem w cholere. Zdjecia zgrywam czytnikiem, przegladam i przebieram w BreezeBrowserze, konwertuje albo BreezeBrowserem albo Photoshopem.Cytat:
Zamieszczone przez woman
Jesli masz szybki komputer i duze dyski twarde to TIFF ;) . A dokladniej- ja w RAW trzymam 'oryginaly' zdjec, w TIFF trzymam zdjecia po korektach przy wywolywaniu RAW (balans bieli, crop, ostrosc, ekspozycja), potem wywolane zdjecia obrabiam i po ostatecznej obrobce zapisuje w JPG (jakosc 10/12) oraz zmniejszam (dluzszy bok 800), wyostrzam po zmniejszeniu i znowu zapis w JPG (8/12).Cytat:
Wywolywanie i obrobka - wszystko jedno, monitor i tak bedzie ci odpowiednio wyswietlal. Dopier przy przygotowywaniu zdjec ustaw dpi najlepiej na 300, ostatecznie mniej jesli chcesz wiekszy format odbitki niz tyle ile ci pikseli zostalo... ale ponizej 150 lepiej nie schodzic a dopiero powyzej 240 daje najlepsza jakosc.Cytat:
Sprobuj Canona 50 1.8 oraz wspomagania z zewnetrznej lampy.Cytat:
4. te kitowe obiektywy są strasznie ciemne. Żle mi ostrzą nawet, gdy nie jest tak ciemno... (musze biegiem przerobić moja Sigmę...)
Zapewne pomylilas tryb P z trybem MCytat:
VItez,
Własnie o taką "instrukcję" mi chodziło. Dzięki Z tym, że zamierzam trzymać RAWy na płytkach CD. CZy to bezpieczne?
Sprobuj (...) wspomagania z zewnetrznej lampy.
Ale chodzi mi własnie o zdjęcia bez lampy, nie w słońcu, w pomieszczeniach, na większym zoomie...
Zapewne pomylilas tryb P z trybem M
Tak, tak, pomyliłam