A czy kominowanie z MTO 1000 x2 ma sens? Bo wy widze ganiacie z wielkimi teleskopami astronomicznymi...
Wersja do druku
A czy kominowanie z MTO 1000 x2 ma sens? Bo wy widze ganiacie z wielkimi teleskopami astronomicznymi...
Stracisz tak dużo światła że o fotkach możesz zapomnieć. My przy zastosowaniu Barlowa 2x mamy ogniskową 2400mm przy świetle f9.4. W takich warunkach focimy przy czasach 1/250, a Ty musiałbyś zjechać albo z ISO na 200-400 albo przy ISO 100 z czasem poniżej 1/100, a to praktycznie uniemożliwia robienie nieporuszonych fotek tak szybkich obiektów jak samoloty!... niestety!
A czy to co pokazujesz jest wycinkiem kadru czy powstały bez wycinania? Ja mam spokojnie nawet przy ISO 800 a na teleskop mnie nie stać... może znasz link do zdjęć robionym zestawem który podałem wcześnie? Mogę także poprosić o link do jakiegoś sklepu internetowego z tymi zabawkami i sugestje na temat wyboru czegoś odpowiedniego?
jak koszt teleskopu o ogniskowej 1200mm i swietle 5 to ok 1200zl, czyli taniej niz najtansza elka
Ooooo co za ożywiona dyskusja hehehehe.
To i ja może trochę chrustu dorzucę.
Dobrze ,że KILER wyjaśnił sprawę – ale wstydź się!!!
Tu ludzie trawę wydeptują gdzieś pod płotem Okęcia żeby w Polsce zobaczyć z cztery silniki przy jednym latawcu ,a ten wstanie z wyra w kapciach i sobie A380 ogląda.
I jeszcze mu rega. szczytuje. Jak możesz ! hehe.
Ktoś tu wspominał o ISS i promie.
Wiem ,że paskudna nieostra i zaszumiona jak obraz w starym ruskim telewizorku – ale moi drodzy – to ogniskowa wypadkowa 4800 mm. Obiekt prowadzony ręcznie.
Regulacja ostrości – manualna ( i jak tu jeszcze raz ktoś napisze że można ustawić teleskop na nieskończoność to osobiście wydam prę groszy na bilet do WAWy , a zadyma będzie jak by górnicy na manife wpadli hehe.
Stacja pojawia się bardzo nisko – więc początkowa odległość to ok. 1000-600 km.
W zenicie – czyli najbliżej ok 340 km. Być może mając firmowego CANONa 1200 głębia ostrości nie ma znaczenia (nie wiem bo nie miałem) ale tu trzeba się nieźle nagimnastykować.
KLIK ;)
http://images31.fotosik.pl/322/2b06227ab8d0d6d9m.jpg
Pozdrawiam
KF
Jakiej wielkości są te obiekty w rzeczywistości?
Witam
Na zdjęciu z prawej strony – widać z tyłu prom kosmiczny przycumowany do ISS .
Widać otwarty luk (dwie pokrywy po bokach promu) i ramie robocze dźwigu który wyciąga KIBO – japoński moduł badawczy .
Jeśli przyjmiemy ,że rozpiętości baterii słonecznych ok. 74 m
Prom kosmiczny jest przewożony na B747 który ma ok. 70m więc Discovery ..... dużo mniejszy ;)
Sorry ! Errata !!
Można ustawić teleskop na nieskończoność ! Ale po co jak się nic nie foci !
Ps.
Zbieram kasę na bilet ;)hehe
Pozdrawiam
KF