Hmm...wlasnie mi sie cos takiego na jednym RAWie zapisanym na karcie PQI 8GB x120 pojawilo, pierwszy raz. Troche mnie to niepokoi, zwlaszcza, ze przed nadchodzacym wyjazdem mialem zamiar zaopatrzyc sie w kilka kolejnych kart PQI :/
Wersja do druku
Hmm...wlasnie mi sie cos takiego na jednym RAWie zapisanym na karcie PQI 8GB x120 pojawilo, pierwszy raz. Troche mnie to niepokoi, zwlaszcza, ze przed nadchodzacym wyjazdem mialem zamiar zaopatrzyc sie w kilka kolejnych kart PQI :/
Ja skanowalem cala te karte po fakcie programem 'badblocks', ktory szuka bb i zadnych niestety nie znalazl.
Niestety - bo wiadomo - nie wiadomo dalej co jest przyczyna :(
Z zaciekawieniem czytam co dzieje się z tymi kartami PQI , przed wyjazdem na wczasy zakupiłem 3 szt. 4GB 120x i odpukać :twisted: nic takiego nie mam a robię praktycznie same rawy :razz:,Teraz przestawiam na RAW+JPG i będę obserwował , może to tylko pewna partia ?
A ja właśnie wczoraj kupiłem PQI 4Gb 120x.Oczywiście jeszcze nie zdarzyła mi się sytuacja,że zapełniłem ją do końca i coś było nie tak,ale po tym co tu przeczytałem mam wątpliwości czy używać jej przy ważniejszych okazjach...a mogłem zostać przy Kingstonach...
Ja też kupiłem PQI 4GB i pierwsze fotki właśnie takie były jak kolega pokazał. Już myślałem, że karta walnięta ale zrobiłem po raz drugi format w aparacie i jest OK. Wcześniej używałem sandiska UltraII i nigdy mi się nic takiego nie stało.
Moja została wymieniona na nową i w poniedziałek będzie u mnie... Od razu zapełnie ją do końca i okaże się czy wszystkie tak mają czy akurat tamta była wadliwa. Napisze tu jeszcze...
u mnie na PQI 4GB tez wyskoczył taki "kwiatek" z zapisem RAWu czytajac ten temat, dochodze do wniosku ze sa 2 sorty kart, jeden tajwanski- mam jeszcze 1gb PQI z przed 2 lat i nic z nia się nie dzieje, a drugi sort made in china m.in. 4gb i wieksze i te sie krzaczą w RAWach
Link do forum Adobe/LR o tym problemie:
http://www.adobeforums.com/webx/.59b526e0
A moja PQI jednak też zaczęła szaleć.Już raz zdążyła mi spaprać zdjęcie(i to jeszcze JPG'a!) w taki sposób,że aparat pokazał: ,,plik nie zawiera zdjęcia".
EDIT: Made in Taiwan:neutral: